Проектирането на високоскоростния път между Русе и Велико Търново ще завърши до края на март

Предвидени са връзки с магистрала "Хемус” и Прохода на Републиката"

Проектирането на високоскоростния път между Русе и Велико Търново се очаква да завърши до края на март, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на петъчния парламентарен контрол. Трасето ще е част от Девети коридор Хелзинки – Истанбул и ще продължи в посока Габрово и Свиленград. Предвидени са връзки с магистрала „Хемус” и Прохода на Републиката, каза още министър Павлова.

Високоскоростният път между Русе и Велико Търново е първият етап от големия инфраструктурен проект. Въпросът за необходимостта от него бе поставен пред правителството и от кмета на старопрестолния град в мандат 2011-2015 Даниел Панов, който бе избран да управлява общината и през следващите четири години.

Прогнозната стойност на проекта за трасето между двата града е 420 милиона евро. То ще се строи на три части, стана ясно от изказването на министър Павлова. Общата дължина на високоскоростния път ще е 118-120 километра. Проектантите работят по три варианта. След избора на един от тях разработката ще бъде подложена на оценка за въздействие на околната среда, обществени обсъждания, ще предстоят и отчуждения.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов