95 години чества горнооряховското ОУ „Св. Паисий Хилендарски”

Мисия

12-11-2015, 07:08

Снимка:

община горна оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

276 ученици от различни етноси се обучават в школото

С паметните думи на Паисий от История славянобългарска започна тържеството по повод 95-та годишнина на ОУ „Св. Паисий Хилендарски”. Ученици, учители и много гости се събраха в Младежкия дом, за да честват училищния празник. Своеобразен декор на тържеството бе изложбата от рисунки и произведения на приложното изкуство, изработени от децата от ОУ „Св. Паисий Хилендарски”. „95 години са повод за равносметка. През годините училището е претърпяло много промени, но винаги е формирало личности, които днес са лекари, учители, инженери. „Никога не забравяйте кои сте – хора стойностни, които поглеждайки към миналото, вървят гордо в бъдещето”, поздрави учениците и учителите директорът инж. Маргарита Атанасова. „Вашите учители са постигнали невероятна хармония между работа, човечност и колективизъм. В училището има общност и затова има напредък. Всички работят и чертаят нови перспективи, обърна се към учениците заместник-кметът Йорданка Кушева, която заедно с представители на дирекция „Хуманитарни дейности и международни връзки” бяха гости на празника. „Четете и помнете святото произведение на Паисий Хилендарски. Бъдете горди българи”, пожела още заместник-кметът. Йорданка Кушева поздрави присъстващите и от името на кмета на Общината инж. Добромир Добрев.

Ученици и учители бяха приветствани и от старши експертът от Регионалния инспекторат на образованието Бонка Долчинкова, представителят на Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе” Нели Николова, бивши учители.

Децата от училището бяха подготвили специална празнична програма, в която основни теми бяха знанието и толерантността.

276 ученици от различни етноси се обучават в ОУ „Св. Паисий хилендарски”. За тях се грижат 34 души - педагогически и непедагогически персонал. Училището е сред най-добрите примери за интегриране на деца от малцинствата и задържането им до завършване. През последните години реализацията на учениците след VІІІ клас е 100 %. През изминалата учебна година в помощ на учителите е сформиран действащ родителски клуб. Училището участва в съвместни проекти с Община Горна Оряховица и Министерството на образованието, работи успешно и по много национални програми. 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов