Задава се четвъртият Празник на еленския бут

Мисия

12-11-2015, 12:21

Снимка:

община Елена

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Веселин Маринов, Духов оркестър „Габрово”, ФА „Гоце Делчев” и Богдан Томов ще забавляват еленчани и гости на града

За четвърта поредна година на 14 ноември Празникът на еленския бут ще събере ценителите на вкусния деликатес от близо и далеч.

Всъщност идеята за осъществяването му е свързана и със спомена за провеждалия се някога по Димитровден  сбор, когато еленчани са се завръщали от гурбет с пълни кесии, кърската работа вече е приключила и всички са отпускали душите си във веселие и щедро посрещане на скъпи гости.  Така Празникът на еленския бут се превърна в едно чудесно културно събитие, което привлича много гости и е повод балканджии, пръснати из страната и по света, да се завърнат по домовете си.

Известно е, че специфичният климат в района на град Елена е подходящ за приготвяне на сухи деликатеси. Свинският бут и рибиците след като се осолят добре, престояват дълго време с подправки, а после в продължение на месеци се сушат, докато се превърнат в онези познати кулинарни изкушения, на които никой не може да устои. В специално оформения кът ще може да се види старата традиция да се пърли прасе над трап /днес за целта се ползват свременни методи/, но това не е всичко. Пред погледа на публиката мъжете ще покажат всичко онова, което се случва с прасето до окончателното му разфасоване и майсторско оформяне на бутовете, а жените ще са заети с приготване на софрата,  зорко наблюдаващи как работят мъжете и на весела раздумка с най- любопитните.

И тази година организаторите:  Община Елена, Местният съвет по туризъм и Ротари клуб,  са подготвили изключително богата програма. Отново е помислено за всички предпочитания: на сцената ще се изявят Веселин Маринов, Духов оркестър „Габрово” и ФА „Гоце Делчев”, а гост водещ ще е Богдан Томов.

Предвидено е и състезание, в което един срещу друг ще се изправят най-силните мъже на празника. Надпреварата за най-як балканджия е атрактивна с това, че почти във всичките дисциплини присъстват малки и големи бутове, бали сено, бурета, а завоюването на първото място винаги се оказва изключително трудно.  

Специални са грижите за децата – запазена за тях територия е Зала 101 в сградата на Общината, където от 10:30 всички са добре дошли – ще има творческа работилница за оцветяване на керамични фигури, прожекция на 2D анимация, Богдан Томов ще забавлява  малчуганите малко преди почерпката с празнична торта.

Представители на Местния съвет по туризъм са подготвили търговските обекти, от които всеки ще може да закупи желаните кулинарни и питейни изкушения.

Домакините са помислили за всичко и вече с нетърпение очакват гости от близо и далеч. А това, че Празникът на еленския бут е събитие, се доказва както от медийния интерес, проявен от БНР - програма „Хоризонт” и програма „Христо Ботев”, така и от отдавна изчерпалите се места в хотелите и многобройните къщи за гости в Елена и региона за 14 ноември.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов