Инж. Добромир Добрев уважи рождения ден на дългогодишния балетен педагог Стефка Антонова

Мисия

13-11-2015, 09:32

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Над 5 500 деца са се потопили в балетното изкуство благодарение на дамата

Кметът на Общината инж. Добромир Добрев уважи рождения ден на дългогодишния балетен педагог и Почетен гражданин на Горна Оряховица Стефка Антонова. Инж. Добрев бе придружен от заместник-кмета Йорданка Кушева. „Бъдете здрава и все така деен човек, за да се радваме заедно на успехите на нашите горнооряховски деца”, й пожелаха те.

През 1959 г., в Горна Оряховица Стефка Антонова основава една от първите в страната балетни школи, която се намира в НЧ „Напредък - 1869”. Започва с 25 деца, а в последствие те достигат над 150. През 1976 година тя основава състав за класически танци, като част от балетната школа. По-късно създава и Мажоретен състав към СОУ „Вичо Грънчаров” Горна Оряховица.

Съставите на Стефка Антонова са носители на призови места от Републикански фестивали на художествена самодейност през 1974 година. Школата става лауреат и получава 2 златни медала и званието „Представителен състав”. Стефка Антонова многократно е представяла България на международната сцена. Днес медалите, получени като награда от съвместния труд на децата и тяхната ръководителка, се съхраняват в Исторически музей Горна Оряховица.

През всичките тези години в магията на балетното изкуство педагогът Стефка Антонова посвещава над 5 500 деца. Четирима от завършилите Горнооряховската балетна школа са продължили обучението си и са завършили висшето си образование като балетни педагози. За много други сцената става професионална съдба. Те поемат пътя на балетният артист и по настоящем играят в спектаклите на Музикалните театри и опери, не само в България, но и в Италия, Германия, Швеция, Полша и др.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов