Доживотен затвор без замяна и 380 000 лв. кръвнина за Петко Стрелеца от Лясковец

Крими

19-11-2015, 11:34

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

„Голямата битка сега започва. Ще сваля превръзката на Темида!” – крещя след присъдата Петко Петков

Доживотен затвор без право на замяна присъди днес Великотърновският окръжен съд за Петко Савов Петков от Лясковец, който на 14 март миналата година уби баретата Емил Шарков при полицейска операция в дома му. Съдът счете Савов за виновен в предумишлен опит за убийство на пет полицейски служители и убийството на един от тях – Шарков. Савов бе признат за виновен и в незаконно притежание на огнестрелни оръжия и боеприпаси към тях, за което получи присъда лишаване от свобода за срок от 8 години. 380 000 лв. кръвнина трябва да заплати Стрелеца от Лясковец – по 100 000 лв. на съпругата, дъщерята и майката на убития Емил Шарков , и 80 000 лв. на баща му. Савов дължи още 33 814 лв. разноски по досъдебното производство, 3 29 лв. разноски по съдебното производство, 15 600 лв. държавна такса по наложеното обезщетение и 5 000 лв. за евентуално издаване на изпълнителен лист. Съдебното разпореждане е незаконно притежаваните оръжия и боеприпаси на Петков да бъдат конфискувани в полза на държавата. Самият Петков остава в ареста до влизане в сила на присъдата му.

„Напълно съм невинен, битката ми сега започва, аз ще сваля превръзката на Темида.” – каза на излизане от съдебната зала Петко Савов. Той ще обжалва присъдата пред Апелативния съд във Велико Търново.

„Видяхме една функционираща съдебна система, при положение, че един убиец съвсем справедливо е получил наказанието си и е изпитал цялата тежест на закона.” – каза майката на убития командос Емил Шарков Ваня Рипчева и допълни – „В този момент обаче трябваше да приключват по същия начин още няколко други дела, защото, ако този човек е физическият убиец на сина ми и можеше да убие и колегите му, то трябва пред съда да отговарят и хората, които заложиха баретите като мишени в този случай. Те не са свършили абсолютно никаква работа по планирането, подготовката и организацията на операцията. Главният секретар на МВР тогава Светлозар Лазаров абсолютно еднолично е взел решение за тази операция.” Майката на Емил Шарков беше категорична, че ще изчака българските институции да потърсят отговорност на тези хора, ако ли не, тя ще започне съдебни дела.

Присъдата на Петко Петков ще бъде обжалвана пред Апелативния съд във Велико Търново, каза единият от адвокатите му Виктор Костов. „ Факт е и това се доказа по делото, че 2 години, докато Петков си е стоял в къщи, местната полиция безуспешно е правила опити да му връчи книжа и да влезе в контакт с него. И изведнъж идва антитерористичен отряд да го напада в дома му. Без човекът да е извършил насилствено деяние, без да е в престъпния контингент. Към момента виждаме лицето на тероризма в Париж. Г-н Петков си е стоял в къщи. Липсата на правилна преценка на данните и на закона по делото правят тази операция незаконосъобразна. Има още един важен елемент в аргументите за незаконосъобразност и той е, че разпореждането на Районен съд Горна Оряховица ден преди операцията не съдържа разрешение за тайни действия, за атака рано сутринта, а препоръки да се направи претърсване и изземване. Нещо, което, ако беше станало, щеше да се изясни дали Петков е този опасен човек и този психопат, който е склонен на насилствени действия. Тогава вече полицията можеше да вземе решение.Затова считаме, че Петков е действал при неизбежна самоотбрана. Той не е искал да убива, не е очаквал нападение, защото не е престъпник.” – каза още адвокатът на Петко Петков.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов