Предприемат се мерки относно проблемите в дърводобива и транспорта на дървесината

Мисия

24-11-2015, 13:22

Снимка:

уикипедия

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Нерегламентирана сеч, кражби и разбити пътища са част от проблемите

Втора работна среща на тема “Повишаване на контрола при добива и извозването на дървесина на територията на област Велико Търново” се проведе днес в Областна администрация Велико Търново. Тя беше организирана по инициатива на Областния управител проф. д. ик. н. Пенчо Пенчев. В дискусията се включиха представители на десетте общини, както и на Областната дирекция на МВР - Велико Търново, на Областно пътно управление, на Регионална дирекция по горите. Директорът  на Северноцентрално държавно предприятие инж. Иван Недков, заместник-окръжният прокурор Христо Христов и началникът на отдел Автомобилна администрация Велико Търново също бяха сред участниците. 
До 2 декември всички представители на отговорните ведомства, трябва да предложат в писмен вид конкретни мерки за справяне с проблемите в дърводобива и транспорта на дървесина. 
Като основни проблеми пред институциите се очертават кражбата на дървесина, което включва и извършването на сеч в съседен парцел извън определения в документите издадени за тази дейност. Извозването на дървесина с превозни средства, които не отговарят на изискванията на закона, както и разрушаването на пътищата, по които преминават претоварени с дърва камиони, са  другите проблеми. По време на срещата бе обсъдена и възможността за организиране на специализирани полицейски операции съвместно с РДГ,  НАП, Икономическа полиция и др., за упражняване на изненадващ контрол на фирмите занимаващи се с добив и транспортиране на дървесина. 
“Мерките, които се вземат, нямат за цел да пречат на фирмите, които се занимават с този бизнес”, подчерта и този път областният управител проф. д. ик. н. Пенчо Пенчев. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов