Област Велико Търново е десета по ръст на работната заплата

Животът

26-11-2015, 10:23

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Размерът и е със 154 лв. по-нисък от средната за страната

През третото тримесечие на 2015 г. средната месечна работна заплата в област Велико Търново е нараснала спрямо предходното тримесечие до 720 лв., но е със 154 лв. по-ниска от средната за страната. Това съобщават от Териториалното статистическо бюро в Старата столица. В сравнение с останалите области в страната по равнище на работна заплата област Велико Търново се нарежда на 10-то място.

Най-голямо увеличение на средната месечна работна заплата спрямо предходното тримесечие - с 18.0%, е регистрирано в икономическа дейност „Професионални дейности и научни изследвания”, а най-голямо намаление се наблюдава в икономическа дейност „Други дейности” - с 34.4%.

През третото тримесечие на 2015 г. средната месечна работна заплата в област Велико Търново нараства със 8.3% спрямо третото тримесечие на 2014 г., като най-голямо e увеличението в икономическите дейности „Професионални дейности и научни изследвания” - с 50.8% и „Други дейности” - с 20.7%.

Най-високо средно месечно трудово възнаграждение през третото тримесечие на 2015 г. в областта са получили наетите лица по трудово и служебно правоотношение в икономическите дейности: „Финансови и застрахователни дейности” - 1 179 лева; „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива” - 1 043 лева;   „Професионални дейности и научни изследвания” - 1 015 лева. Най-ниско платени са били наетите лица в дейностите „Хотелиерство и ресторантьорство” - 413 лева; „Административни и спомагателни дейности” - 442 лева; „Други дейности” - 531 лева.

Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през третото тримесечие на 2015 г. в обществения сектор нараства с 3.8%, а в частния сектор - с 11.5%.

По предварителни данни на отдел „Статистически изследвания - Велико Търново”, наетите лица по трудово и служебно правоотношение към края на септември 2015 г. намаляват с 0.3% спрямо края на юни 2015 г., и са 70.0 хиляди. Спрямо края на предходното тримесечие най-голямо намаление на наетите се наблюдава в икономическите дейности „Други дейности” - с 36.7% и „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива” - с 4.9%. Най-голямо увеличение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в дейност „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения” - с 11.4%.

В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост” и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети” - съответно 27.4 и 14.8%.

В края на септември 2015 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение са с 1.4 хил., или с 2.0% по-малко в сравнение със същия период на предходната година, като най-голямо намаление на наетите се наблюдава в икономическите дейности „Селско, горско и рибно стопанство” и „Култура, спорт и развлечения” - общо с 1.4 хиляди. В процентно изражение най-значително намаление е регистрирано в икономическа дейност „Култура, спорт и развлечения” - с  40.5%.

В края на третото тримесечие на 2015 г. в частния сектор са работили 67.0% от всички наети в област Велико Търново.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов