Приключи националната конференция по проблемите на кариерното ориентиране

Мисия

27-11-2015, 11:44

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

По проекта са обучени 150 консултанти, а от техните услуги са се възползвали над половин милион деца

Приключи двудневната национална конференция по проект „Система за кариерно ориентиране в училищното образование”, чийто домакин бе Велико Търново. Днес в голямата зала на общината участниците във форума обобщиха своята работа и набелязаните цели, като една от тях е въвеждането на кариерен консултант във всяко училище. Проявата днес откри фолклорният състав при театрално студио „Бероновци” на Професионалната гимназия по туризъм в Старата столица. Четвъртокласниците от Основно училище „Петко Рачев Славейков”, които са едни от първите участници в проекта, представиха своето виждане за кариерно ориентиране. Финалната дискусия бе открита от заместник-кмета на старопрестолния град по култура, образование и социални дейности Ганчо Карабаджаков.

„За нас във Велико Търново е чест да сме домакини на форум с толкова важна тематика. Проектът дава възможност на учениците и децата да придобият реална представа за професиите, към които са проявили интерес в ранната си възраст, а и да се запознаят подробно с особеностите им”, коментира Ганчо Карабаджаков.

Заместник-кметът на старата българска столица поздрави организаторите и участниците в конференцията, образователните експерти, директори, учители и кариерни консултанти. На присъстващите ученици Ганчо Карабаджаков пожела успех в учението, професионалното ориентиране и бъдещата реализация.

Официални гости на форума бяха заместник-областният управител Любомира Попова, началникът на РИО инж. Розалия Личева, проф. Венка Кутева – Цветкова – декан на Педагогическия факултет във ВТУ, майор Стефан Михайлов от НВУ „Васил Левски”, директорът на Бюрото по труда Обрешко Нечев и др. 28 центъра за кариерно ориентиране на ученици и родители са изградени в страната през последните три години по проекта. Обучени са 150 консултанти, а от техните услуги са се възползвали над половин милион деца. Стойността на проекта е 10 млн. лв.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов