С 50 кубични метра в секунда изпускат язовир "Александър Стамболийски"

Рязкото покачване на нивото на водоема е заради увеличения оток на река Росица

От тази сутрин язовир „ Александър Стамболийски” се изпуска контролирано заради увеличените обеми вода, съобщават от оперативното звено към МОСВ във Велико Търново. От основния изпускател преминават по 50 куб.м. /сек., като целта е водата да не прелее през преливния ръб на стената.

За ситуацията са оповестени общините Сухиндол и Павликени, които са след стената на язовира, както и великотърновските села Ресен, Дичин, и Водолей. Рязкото покачване на нивото на водоема е заради увеличения оток на р. Росица, която се влива в него.

Повишаването на отока на реките във Великотърновско за последното денонощие е поради обилните валежи в Габровския и Еленския балкан. Всички ведомства, упражняващи наблюдение и контрол на водоемите в областта, са в засилена връзка с общините. 

Вчера отокът на Джулюнската река е бил 20 куб.м./сек., а днес е скочил на 200 куб. м./сек. Реките в региона са проводими и до момента няма излезли от коритото, очаква се ситуцията да се нормализира, ако нивото на валежите намалее, смятат експерти.

Язовир „Йовковци” е с достатъчен свободен обем, но е под постоянно наблюдение. От оперативното звено към МОСВ са в постоянен обмен на информация с оперативните дежурни в областните администрации във Велико Търново и Габрово, както и с областните управители.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)