А.Р.И.З. с кръгла маса за изучаването на български фолклор в училище

Животът

30-11-2015, 13:21

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Задължителен предмет "Български фолклор - бит и култура" искат в училищата от Асоциацията

Кръгла маса предстои да проведе до края на годината Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите – А.Р.И.З. – 7, съобщава Общинско радио Велико Търново. Една от темите ще бъде тиражираната от няколко дни идея за въвеждане на задължителен предмет "Български фолклор - бит и култура" от 1-ви до 12 клас. Идеята е   учениците да бъдат запознати с традиционните български празници, народните танци и корените си. Предложението бе на главния хореограф на ансамбъл "Чинари" Асен Павлов. Темата ще бъде дискутирана с представители на НПО-та, читалища, музеи.  
Сред акцентите на поредната годишна кръгла маса на А.Р.И.З ще бъде и отпадането на специализираните паралелки в училищата, насочени в художествената сфера.  
„Възможно е да влезе изучаването на фолклор в училище. Нужна е   волята, съзнанието и отговорността на ниво Правителство и министерство. министерско ниво. Защото децата и хората се възпитават с личен пример. В цялата страна има хора, които работят неуморно да развиват традициите като танци, песни, занаяти. Не им е лесно, но надеждата не е загубена”, заяви за Общинско радио Велико Търново Пеньо Иванов, председател на А.Р.И.З., сдружението, което организира националните инициативи „Пазител на традициите” и „Пъстра трапеза”.  



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов