Повече пари за култура и наука искат от "БСП - лява България"

Животът

30-11-2015, 16:40

Снимка:

БСП

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

За 12 млн.лв. повече за БАН настояват социалистите

Единният разходен стандарт за библиотеките, музеите и галериите да стане 11 640 лева предлагат от парламентарната група на „БСП – лява България”. Така всяка една от субсидираните институции ще получи повече по 1200 лева, коментира днес пред журналисти депутатът от региона Марияна Бояджиева. Заедно със свои колеги тя се срещна с протестиращи от културните институции пред Народното събрание в столицата в подкрепа на справедливите им искания за повишаване издръжката на тези структури и за достойно възнаграждение на квалифицирания им труд.   Предложението ще бъде внесено от „БСП – лява България” между първо и второ четене на националния бюджет, обясни Бояджиева. Народният представител уточни, че общата стойност на исканата промяна е 34 милиона лева, които трябва да бъдат предвидени в бюджета на културното министерство за догодина. Те ще бъдат разпределени между 1660 библиотеки и 1770 музеи и галерии в страната.
С 12 милиона лева да бъде увеличен през следващата година бюджетът на Българската академия на науките ще настояват депутатите от „БСП – лява България”. За това те са подготвили и предложение, което да се обсъди между първо и второ четене на бюджета, съобщи депутатът Марияна Бояджиева. Тя припомни, че тази година средствата на БАН са били увеличени с 400 хиляди лева, като те са се ползвали целево само за едно от направленията. Квалифицираното като кризисна мярка от бившия финансов министър Симеон Дянков намаляване на бюджета за наука продължава вече години наред. Така средствата за научни изследвания стават недостатъчни, а заплащането на труда на научните работници унизително.
Народният представител изрази тревога, че все още не са преведени средствата от Министерството на финансите към фирмите, снабдяващи отдалечени места с необходими стоки и продукти. Предвидената за тази година сума е в размер на 3 600 000 лева за всички от страната, изпълняващи подобна дейност. В област Велико Търново такива райони има в общините Елена, Златарица и Велико Търново. Марияна Бояджиева подчерта, че обикновено поелите ангажимент фирми продължават да изпълняват ангажиментите си, въпреки неизплатените към тях средства. За съжаление такъв ресурс за следващата година в бюджета въобще не е предвиден, алармира Бояджиева.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов