Еленчанка с награда от Висшия адвокатски съвет

Велико Търново Лайф

30-11-2015, 00:00

Снимка:

архив

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

„Не е достатъчно само да четеш и познаваш законите, нужно е нещо повече – да владееш изкуството да защитаваш правата на хората“, твърди петокурсничката от ВТУ

В петък Висшият адвокатски съвет връчи наградите за реферати в ежегодния национален конкурс за студенти юристи. Първата награда е за еленчанката Стелияна Златева, петокурсничка в Юридическия факултет при Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Нейната разработка по тазгодишната тема „Същност на адвокатската пледоария“ силно впечатлява журито. Така за пръв път в историята на конкурса студент на ВТУ е отличен с първото място.

Чудесната новина за наградата пък пристига седмица след завръщането й от Белград. Там тя участва в юбилейното, пето издание на „Модел на Европейския съюз“, което се провежда в Народното събрание на Република Сърбия. На този форум чрез симулация на заседания на различни институции на ЕС се предоставя възможност на младите хора да се запознаят с методите на функциониране и вземане на решения в рамките на Съюза.

В Белград се събират над 300 студенти от цяла Европа и действащи специалисти в областта на правото, дипломацията, международните отношения, политически науки и икономика. По време на симулация на заседание на Съда на Европейския съюз Стелияна Златева, в ролята на съдия, заедно с останалите участници разглеждат делото „Европейската комисия срещу Google”. Казусът е интересен и полезен за нея, тъй като е първият й в областта на конкурентното право.

 

Автобиографията на 23-годишната студентка е твърде богата за нейната възраст – с куп допълнителни квалификации и обучения, участия в семинари, практики, научни сесии, дискусии, симулативни съдебни процеси. За скоростта, с която лети, е показателен фактът, че това лято за по-малко от два месеца амбициозната еленчанка защитава три сертификата. Единият е от участие в Рига и Стокхолм в „Модел на НАТО“ – среща на високо равнище за младежта. Идеята е да се симулира модел за изграждане на мостове чрез стратегическо планиране и засилен диалог между съюзниците от НАТО и партньорите им. Стелияна участва в обучения и дискусии в сферата на многостранната дипломация, международните преговори и кризисните ситуации.

Тя е член на Европейската асоциация на студентите по право ESLA, както и на младежката структура на Международния съвет за търговски арбитраж. Ентусиазирано работи като треньор на отбора на ВТУ за най-престижното международно състезание за решаване на казуси в областта на международното търговско право и арбитраж, наричано Олимпиадата на състезанията по право. Самата тя два пъти е участвала в предишните му издания.

През 2013 г. Стелияна е одобрена от ВТУ за едногодишно обучение по програма „Еразъм“ в университета в Залцбург, Австрия, а след завършването му участва и в едномесечна лятна програма по международно право. В момента е ментор на две френски студентки по програма „Еразъм +”. Младата дама се занимава и с благотворителна дейност, владее отлично английски и немски и в момента учи френски.

„Често ме питат как успявам. Нямам рецепта, но баланс трябва да има и още кураж и смелост да осъществиш своите мечти. Нямам и отговор накъде ще тръгна. Човек постоянно се развива и стъпка по стъпка намира своето призвание, споделя момичето с усмивка, която почти не слиза от лицето му. Когато завърших Старопрестолната гимназия по икономика във В. Търново, вече се справях много добре със счетоводството с оглед възможността да усвоя на практика материята в счетоводната къща на баща ми. След отличната подготовка през петте години в гимназията прецених, че е време да променя сферата, в която ще се обучавам в университета. Тогава избрах правото. Правото е изкуство на доброто и справедливото – гласи латинска сентенция. Не е достатъчно само да четеш и познаваш законите, нужно е нещо повече – да владееш изкуството да защитаваш правата на хората. И в това е силата на адвокатската пледоария, която, признавам, ми е по сърце“.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов