Актуалното състояние на училищната мрежа бе обсъдено на работна среща в Горна Оряховица

Мисия

02-12-2015, 16:15

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

През настоящата учебна година 32 паралелки са маломерни, а 9 паралелки са слети

Актуални въпроси в областта на образованието бяха обсъдени на работна среща, на която присъстваха представители на всички институции, имащи отношение към процесите, протичащи в системата на народната просвета. Срещата се проведе по покана на ръководството на Община Горна Оряховица. В работната среща взеха участие кметът на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев, председателят на Общинския съвет Даниел Костадинов, заместник-кметът Йорданка Кушева, инж. Розалия Личева – Началник на РИО Велико Търново заедно с 4 експерти от управляваната от нея институция, Председателят на Постоянната комисия „Образование, култура и религия“ при Общински съвет Горна Оряховица Иван Момъков заедно с членове на комисията, експерти от общинска администрация и директори на всички училища, функциониращи на територията на Община Горна Оряховица.

Целта на срещата бе обсъждане на актуалното състояние на училищната мрежа, анализ на особеностите и консолидиране на мнение за изработване на балансиран план-прием за учебната 2016/2017 г.

Инж. Таня Димитрова – Старши експерт по професионално образование в РИО представи анализ  на реализацията на учениците, завършили ХІІ клас в средните общообразователни училища и професионалните гимназии в Община Горна Оряховица през предходната учебна година. В анализа беше отбелязано, че 92% от завършилите СОУ „Г. Измирлиев“ и 85% от завършилите СОУ „В. Грънчаров“ са постъпили във ВУЗ. Средният процент на абитуриентите от професионалните гимназии, които са постъпили във ВУЗ е 48%, като най-висок този показател е в ПГЛПИ „Ат. Буров“ – 70% и ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“ – 69%. Висок е и процентът на започналите работа – средно 35% за професионалните гимназии и 11% са СОУ, като най-много ученици, реализирани на трудовия пазар са от ПГСС „Боруш“ - 70%, ПТГ „В. Левски“ – 61%, ПГХТ „Проф. д-р Ас. Златаров“ – 60 %, ПГЖПТ „Н. Й. Вапцаров“ – 59%. Броят на тези, които не учат и не работят е 20, което съставлява 8% от завършилите професионални гимназии. Добрата новина е, че сред завършилите СОУ този показател е 0.

От общинска администрация бе представен анализ на състоянието на училищната мрежа в съпоставка с данните от предходната учебна година. Сравнението показва намаляване на общия брой ученици със 178, а на паралелките със 7. Отбелязано бе, че само в СОУ „В. Грънчаров“ няма маломерни паралелки, а в ОУ „Св. св. Сирил и Методий“ с. Поликраище броят на маломерните паралелки е намалял. Броят на паралелките, които не отговарят на изискванията на НАРЕДБА № 7 от 29.12.2000 г. за определяне броя на паралелките и групите и броя на учениците и на децата в паралелките и в групите на училищата, детските градини и обслужващите звена е нараснал със 7. През настоящата учебна година 32 паралелки са маломерни, а 9 паралелки са слети, като в 5 от тях, въпреки сливането, броят на учениците е под законовия минимум.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов