Приключи най-важният проект за тази година „Горна Оряховица – привлекателен и проспериращ град”

Мисия

03-12-2015, 08:42

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Проектът е на стойност 544 265 лв.

Община Горна Оряховица приключи най-важният проект за тази година „Горна Оряховица 2014 -2020 – привлекателен и проспериращ град“, който стартира през май. Проектът е на стойност 544 265 лв. и се осъществи с финансовата подкрепа на ОП „Регионално развитие” 2007-2013. Резултатите бяха представени от кмета на Общината инж. Добромир Добрев и екипа на проекта с ръководител арх. Пламен Пенев.

„Това е един от най-важните проекти за тази година, които общината разработи. Реализирането му даде възможност да бъдат изготвени седем инвестиционни проекта, готови за финансиране по ОП „Региони в растеж 2014-2020“. Седемте проекта са на обща стойност 15 675 000 лв. С разработването им се повиши проектната готовност на Община Горна Оряховица за изпълнение на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие“, коментира инж. Добрев.

Най-големият проект, е за реконструкция на площад „Георги Измирлиев”, след реализирането на която центъра на Горна Оряховица ще придобие изцяло нова визия. Предвидена е подмяна на настилката, изграждане на водна каскада, преместваема сцена, ще се обособят детски кътове и кътове за отдих, както и търговска зона. Предвижда се изграждане и на кръгово кръстовище, както и подмяна на подземните коммуникации на площада. „Ако всичко е наред, в края на 2016 г. Може да започнат строителните работи”, коментира инж. Добрев.

Друг проект предвижда реконструкция, модернизация и въвеждане на мерки за енергийна ефективност, обзавеждане и оборудване сградата на НЧ "Братя Грънчарови - 2002". Предвидено е изграждане на подвижна покривна конструкция над амфитеатъра и постоянна конструкция над сцената. Така ще могат да се провеждат мероприятия и при лоши метеорологични условия. Сградата на читалището също ще придобие изцяло нова визия.

Изработен е проект за изграждане, обзавеждане и оборудванне на приют за бездомни с капацитет от 15 места. В него ще бъдат настанявани до три месеца хора, изпаднали в затруднено положение. По друг проект е предвидено създаване на „Кризисен център” за жертви на насилие също с капацитет от 15 места. Предвижда се също и изграждане, обзавеждане и оборудване на социални жилища за хора в риск. Изготвени са и проекти за реконструкция, модернизация и въвеждане на мерки за енергийна ефективност за парковете "Детски кът" и "Градска градина".

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов