Трима кметове с предписания за почистване на нерегламентирани сметища

Животът

04-12-2015, 10:46

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

До 31 март 2016 г. градоначалниците трябва да организират почистването на замърсените терени

След проверка по три основателни сигнала за образувани нерегламентирани сметища в община Велико Търново, РИОСВ – Велико Търново издаде предписания до кметовете на Велико Търново, Дебелец и Емен в срок до 31 март 2016 г. да организират почистването на замърсените терени.

Проверките са извършени съвместно с експерти от общинска администрация Велико Търново. По пътя за вилна зона „Козлуджа“, намиращ се вдясно от главен път Велико Търново - Шемшево (под борса „Фрутас“) са установени строителни и битови отпадъци. Констатирани са две обособени нерегламентирани сметища в посока към старото сметище на гр. Дебелец, с общо количество строителни отпадъци приблизително 60 куб. м. Установени са и струпвания от битови отпадъци около 1 куб. м. в местността „Голямата могила“ в землището на с. Емен.

Нерегламентираните сметища са образувани от недобросъвестното отношение на гражданите към начина на събиране и предаване  за обезвреждане на строителните и битови отпадъци. Съгласно Закона за управление на отпадъците кметовете отговарят за предотвратяване изхвърлянето на отпадъци на неразрешени за това места и/или създаването на незаконни сметища.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов