Горнооряховските художници пуснаха Коледния дух

Велико Търново Лайф

04-12-2015, 18:11

Снимка:

община горна оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

23-ма творци, сред които и отец, дадоха старт на празниците в железничарския град

23 местни художници показват свои картини в Художествена галерия „Недялко Каранешев”. С откриването на Коледната изложба на практика стартират и празничните декемврийски прояви в Горна Оряховица и общината. Откриването на изложбата уважи заместник-кметът Йорданка Кушева.

Наред с утвърдени вече местни автори, в експозицията са показани и творби на гостуващи художници. Трима от тях са от Джулюница – отец Николай Стайков, Йордан Върбанов и Светослав Иванов. Изложени са и картини на младата художничка Грета Иванова от Лясковец.

Коледната изложба е предимно живописна, но са показани също и икони, в характерен Възрожденски стил, дърворезба, декоративни пана, арт фотографии. Приятен акцент в експозицията са творбите на Тихомир Тончев-собственик и дизайнер на част от колекциите на фирма „Феми моделс”, който излага за първи път картини в Галерията. Акцент в изложбата са и арт фотографиите от цикъла „Усещане за Париж” на Георги Георгиев – Гецата, който е член на фотографска академия, съосновател и собственик на един от най-големите сайтове за продажба на фотографии в България. Авторът е със самостоятелни изложби в Париж и Брюксел, а в момента излага свои творби в Ню Йорк. За първи път в Галерията са изложени и акварелни творби на Иво Йорданов – дизайнер във фирма „Феми моделс”, както и картини на Ралица Аврамова – студент по педагогика на изобразителното изкуство.

В малката зала на галерията е наредена камерна изложба на Сдружение ГОАРТ, която ще бъде открита на 10 декември. Тогава ще бъде представен арт календара на Сдружението за 2016 г. Изложбата ще бъде благотворителна, а събраните средства от продажбата на календари и картини ще бъдат дарени за лечението на 12-годишния Самуил, който е със зрителни проблеми. 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов