50 години от създаването си отбелязва еленското СОУ „Иван Момчилов”

Мисия

08-12-2015, 10:12

Снимка:

община Елена

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Оригинална тетрадка, специално за юбилея, издаде училището с подкрепата на две издателства

50 години училище с името на Иван Николов Момчилов чества най-голямото школо в общината. Ученици и учители подготвиха празнична програма с най-интересните и разнообразни инициативи от 50-те на брой, посветени на юбилея.

Викторина на тема „Будителите и Момчилов“ събра в актовата зала на училището отборите на домакините и на гостите от СОУ „Бачо Киро“ в Павликени и ОУ „Димитър Благоев“ във В.Търново. Ученици от трети до седми клас показаха завидни знания в отделните тематични кръгове, имаха възможност за творчески изяви, редиха пъзели и разпознаваха ликовете на еленски будители. Впечатли презентацията на павликенските деца за създаването на Даскалоливницата и новаторските методи на обучение на Момчилов в нея. Журито отреди при най-малките две първи места – за третокласниците от еленското СОУ и за отбора на великотърновци. От пети до седми клас най-добре се представиха домакините, следвани от павликенските ученици.

Вълнуващ рецитал за своя патрон Иван Момчилов изнесоха ученици в Даскалоливницата, а след това със своите учители участваха в кръгла маса „Проблеми на съвременното образование“. Оригинална тетрадка, специално за юбилея, издаде училището с подкрепата на две издателства – „Анибус“ и „Булвест 2000“. Корицата на тетрадката е направена от Цветомир Ралчев от 11 „а“ клас, а емблемата за празника със завета на патрона „Обичай отечеството си и никога да не пожелаеш и предпочетеш друго отечество от твоето“ от Здравко Малешков и Мартин Грънчаров от 12 „а“ клас.

На централния площад в града имаше първо по рода си шоу. Представиха се мажоретните състави на еленското СОУ и СОУ „Димитър Благоев“ в Свищов заедно с духовия оркестър на крайдунавското школо. Пак в центъра бе финалът на ученическата щафета „Бягането“, в която победители станаха 6“б“, 7 „а“ и 8 „а“ класове.

В петък на сградата на училището неговият директор Димитринка Кузманова и секретарят на общината Ивона Кънчева-Савова откриха паметна плоча на Момчилов. Ученическите изложби „Преписи върху пергамент“ и  „Български владетели“ са поредното доказателство за учителския труд за развитие на таланта, заложбите и уменията на възпитаниците на школото. Кулминацията на творческите им заложби бе тържественият концерт на съставите на СОУ под мотото „Обичай Отечеството си!“

СОУ „Иван Момчилов“ е приемник и продължител на делото на еленската Даскалоливница, чийто основател е днешният патрон на училището. До 5 декември 1965 г., когато е открита новата сграда, то носи името на Иларион Макариополски. Откриването на гимназия в Елена е плод на много усилия от страна на предприемчивата интелигенция в града. Гимназиален клас има за учебната 1912-1913г., а пълна гимназия – през есента на 1944 г. От това време до днес са получили образование над 5000 възпитаници. Повече от 50 поемат по пътя на науката, един академик, 12 професори, 13 доценти, десетки научни сътрудници и кандидати на науките са сред тях. Над 400 стават учители, а близо 80 – лекари и стоматолози.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)