Мая Манолова обеща приемна за граждани във Велико Търново през пролетта

Мисия

10-12-2015, 15:50

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

35-годишната Миглена Трифонова потърси помощ от омбудсмана

Усилията на държавата трябва да се насочат към семействата, за да може да се създадат нормални условия децата да се отглеждат от собствените им родители, сподели пред журналисти във Велико Търново омбудсманът Мая Манолова. Според нея трябва да се мисли и за промени в данъчната политика, които да подпомогнат семействата. Манолова заяви, че подкрепя и протеста на майките, които искат повече средства за отглеждане на децата. Според нея бедността е една от основните причини част от тях да   попадат в институции.
Процесът на деинституционализация върви добре, но както и да бъде обзаведен един център за настаняване от семеен тип, той не може да стане дом, каза омбудсманът.   Мая Манолова коментира, че има разлики и в издръжката на едно дете в дом за деца лишени от родителски грижи и в център за настаняване от семеен тип. В институцията тя е 7 250 лева, а в център – 8 720 лева. Тези средства могат да се насочат към приемната грижа или за връщането на децата в собствените им семейства, коментира още Манолова. Днес тя посети дома „Пеньо и Мария Велкови” и двата центъра за настаняване от семеен тип във Велико Търново. Приятна е била изненадата й, че децата са се зарадвали на подарените книжки и са обещали да ги прочетат.
Таксите, които се заплащат в различните социални услуги на държавна издръжка трябва да остават в местния бюджет, коментира кметът Даниел Панов на пресконференцията с омбудсмана Мая Манолова. Той обясни, че в   община Велико Търново работят 33 услуги, финансирани от държавния бюджет. Годишно обаче Общината дотира някои от тях с около 200 хиляди лева, за да предлагат по-качествени дейности. „Проблемът е поставян не веднъж на заседания на Националното сдружение на общините”, сподели Панов. Той уточни, че в община Велико Търново има и 54 услуги, изцяло на издръжка от местния бюджет. 34 от тях са пенсионерски клубове, 19 са младежките клубове, работи и домашен социален патронаж.
Кметът на старата столица коментира още, че с увеличаване на минималната работна заплата пред местната власт се появява въпросът как справедливо да бъдат регулирани и останалите работни заплати в местната власт и в институциите, защото част от специалистите ще се окажат с възнаграждения, близки до минималната заплата. „При вдигане на нейния стандарт, трябва да се направи корекция и на останалите заплати с 10 процента”, коментира кметът Даниел Панов. Той обясни обаче, че средства от държавния бюджет за тази корекция засега не са гарантирани.
35-годишната Миглена Трифонова от Велико Търново, която е с 80 процента нетрудоспособност, потърсила помощ от омбудсмана Мая Манолова. Младата жена е на борсата от лятото на 2014 година и не е била уведомена от Бюрото по труда, че в Областната администрация има предложени две работни места за хора в неравностойно положение. Тя е с висше образование и иска сама да изкарва прехраната си. Със случая Манолова запозна и кмета Даниел Панов. Той обясни, че през февруари ще има възможност за такова работно място по програма, за което Миглена Трифонова може да кандидатства чрез Бюрото по труда.
 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов