Законови промени въвеждат електронни билети за влаковете

Мисия

17-12-2015, 20:14

Снимка:

ПП ГЕРБ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

„Железопътна администрация“ ще гарантира равен достъп на всички кандидат превозвачи

Проект за изменение и допълнение на Закона за железопътния транспорт бе гласуван днес на първо четене в Народното събрание, съобщи депутатът инж. Клавдия Ганчева, член на транспортната комисия в парламента. В свое изказване в пленарната зала Ганчева представи анализ на промените, които се правят в синхрон с европейската директива за създаване на единно европейско железопътно пространство. До сега страната ни изоставаше със срока за транспониране на тази директива. С приемането на промените ще се преустанови наказателната процедура от Европейската комисия и последващото налагане на финансови санкции, обясни инж. Ганчева.
В законопроекта се въвеждат понятия за обслужващо съоръжение, оператор на такова съоръжение, а също разпоредби за достъп до него и начин за определяне на такси. Въвежда се правилото таксите да се определят на равнището на преките разходи за предоставяне на услугата и да се използват само за финансиране на дейността им.
Със законопроекта се разширяват правомощията на регулаторния орган, за да гарантира ефикасно управление и недискриминационно използване. Агенцията ще разглежда жалби на заявителите, желаещи ползват инфраструктура или съоръжения, които смятат, че са третирани неправилно. Структурата ще разглежда и жалбите срещу длъжностни лица. При изпълнение на своите функции Изпълнителна агенция „Железопътна администрация“ ще е независима от всички публични или частни образувания.
Съвместно с министъра на транспорта, Агенция ще изготвя правила за предотвратяване на неблагоприятно въздействие върху конкуренцията или безопасността на железопътния пазар.
Проектът на закон предвижда и подобряване на разпоредбите, регламентиращи изготвянето и съдържанието на доклада  за фактическото състояние на железопътната инфраструктура. Съдържанието на договора между държавата и управителя на железопътната инфраструктура и изготвянето на доклада ще се извършва след консултации със заинтересованите страни. Осигурена е и възможност на заявителите да изразят мнението си по проекта на договор преди подписването му, както и публичен достъп до него в срок до един месец след подписването му.
С Допълнителните разпоредби на законопроекта е въведена и предвидената в директивата възможност държавата да предоставя държавни помощи за изплащане на дългове или дължими по тях лихви, поети от железопътни предприятия, които са публично притежавани или контролирани, при спазване на приложимите правила за държавните помощи и които са възникнали до 1 януари 2007 г.
Проектът на закон предвижда и изменения и допълнения във връзка с използването на електронна товарителница при железопътен превоз на товари във вътрешно съобщение. Товарителниците са сред т.нар. „ценни книжа“ и правата по тях съществуват извън и независимо от хартиения носител. Регламентирани са  отличителни черти и специални изисквания при прилагането на електронната товарителница, произтичащи от технологията на железопътния превоз. За да се осъществи превоз с използване на електронната товарителница, следва да е налице договореност между страните по превозния договор. Предвидено е задължение да се съхраняват първоначалните данни на електронната товарителница, за да се гарантира проследимостта на промените в превозния договор. Товарителницата може да се разпечатва на хартиен носител като се поставят задължителни реквизити.
В законопроекта се въвежда електронния билет като превозен договор в железопътния транспорт при превоз на пътници.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов