С 10 % вдигат такса смет в Свищов

Налагат го заради разходите по транспортиране на боклука до новото депо в Санадиново

Размерът на такса смет в община Свищов за идната година скача с 10 %, съобщава dariknews. Това потвърди кметът на крайдунавския град Генчо Генчев. Увеличението се налага от разходите, които ще се правят за транспортирането на битовите отпадъци до новото депо, което е на в района на село Санадиново. Сметището е отдалечено на 80 км от Свищов.

"При предишното ръководство на общината е договорено да плащаме най-високата цена за сепариране на тон отпадъци в размер на 56,80 лв. Тарифата за същата дейност за Велико Търново например е 35 лв. Извозването на сметта на новото депо ще стартира през април 2016 г.”, коментираха от кметството в Свищов.

Първоначално се налагало увеличението на налозите да е за над 60%.

"Шоковото поскъпване на такса смет бе избегнато след предприети стъпки от наша страна пред Министерството на околната среда и водите. От ековедомството ни уведомиха, че на местната хазна ще бъдат възстановени 200 000 лв”, допълниха от общинската администрация.

Кметът на Свищов обясни, че сумата, която ще бъде възстановена и се насочва за чистота, е била неправомерно платена от общината за период от 2010 г. до сега. След проверка от новата управа е станало ясно, че в града има предприятие за разделно събиране на вторични суровини и неправомерно се е заплащала такса в екоминистерството.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)