Проект „Приеми ме 2015“ продължава с надграждане в Елена

Мисия

20-12-2015, 11:09

Снимка:

община горна оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Специален фокус ще се постави върху настаняването на деца до 3¬-годишна възраст

Договор по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Приеми ме 2015“ – по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 година сключиха Министерство на труда и социалната политика  и Агенция за социално подпомагане. Утвърдени бяха 82 общини от 28-те области на страната, в т.ч. и община Елена, която на 11.12.2015 година подписа партньорско споразумение за изпълнение.

Настоящият проект допълва и надгражда проект „Приеми ме“, финансиран по ОП РЧР 2007­2013 г., който е с изпълнение до 31.12.2015 година и допринесе за прилагането в национален мащаб на нов подход за предоставяне на услугата „приемна грижа”, както и за разширяване на възможностите за развитие на услугата по децентрализиран начин. Проектът, насочен към усъвършенстване и разширяване обхвата на услугата „приемна грижа“, затвърждава предоставянето ѝ на местно ниво като алтернативна форма за отглеждане на деца в риск в семейна среда. Той съдържа иновативен елемент по отношение на подкрепата, насочена към развитие на „специализирана приемна грижа“ за деца с увреждания; деца, жертви на насилие или трафик; деца, непридружени бежанци.

Специален фокус ще се постави върху настаняването на деца до 3­годишна възраст. Утвърдените и сега действащите в рамките на проект „И аз имам семейство“ приемни родители ще преминат към проект „Приеми ме 2015“ с оглед гарантиране интереса на настанените деца в приемните семейства.

С този проект основно се цели усъвършенстване на модела за предоставяне на социалната услуга „приемна грижа“ и разширяване на обхвата ѝ в страната, както и по отношение на целевите групи.

Пред проекта стои и задачата да продължи и да надгради устойчив модел за развитие на заместваща семейна грижа в подкрепа на процеса на деинституционализацията на деца; да развие иновативен модел на организация и управление на предоставянето на приемната грижа на национално ниво с активното участие на всички общини с идентифицирана потребност от развитие на тази услуга; да предостави с приоритет приемна грижа на деца от 0 до 3­годишна възраст, както и „специализирана приемна грижа“ за деца с увреждания, деца, жертви на насилие или трафик, и за деца, непридружени бежанци. Настоящата операция е в съответствие с: Националната стратегия „Визия за деинституционализацията на децата в Република България” и Плана за действие за нейното изпълнение; Националната стратегия за намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване 2020 година.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов