Ветеринари с предложения по 64 параграфа по новия Закон

Животът

24-12-2015, 11:11

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Кой ще определя вида на лечебните заведения е една от неяснотите в нормативния акт

Предложения за изменения по 64 параграфа по новия Закон за ветеринарномедицинската дейност са внесли от браншовата организация на ветеринарите, съобщи Общинско радио. Възраженията, които не са взети под внимание са по текстове, които според тях няма да влязат в приложение. Това обясни за Общинско радио Велико Търново д-р Цветана Спасова, от областната колегия и член на Българския ветеринарен съюз. Един от тях е неяснотата относно това, кой ще определя вида на лечебните заведения дали ще са клиника, амбулатория или лаборатория.
Второто недоразумение по новия Закон, приет на първо четене е имунопрофилактичната програма. По нея и контролните органи, освен ветеринарите имат право да я изпълняват, което е в конфликт на интереси, защото те трябва да проследяват как се изпълнява, а не да я практикуват. Вменяват се и функции на специалистите, които няма да се заплащат допълнително, както и непосилно високи глоби при нарушения от тяхна страна.  
Ветеринарите очакват все пак забележките им да се вземат под внимание при второ четете на Закона. А за да се изпълнява навреме и имунопрофилактичната програма, те са предложили на екипа на Министерството на земеделието и храните предварителна 3-годишна, за да могат навреме да се сключват договорите по обявените обществени поръчки и да се изпълняват навреме дейностите по нея.  



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов