Рецепта за пиле замества коледната пуйка

Животът

25-12-2015, 06:19

Снимка:

gotvach.bg

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Печете дълго и се насладете на традиционен вкус

Пуйката за Коледната трапеза вече не е далеч от традициите на българските домакини и в много семейства измества свинските пържоли, с които сме свикнали. Огромните птици обаче не са толкова лесни за приготвяне, а цените им не са по джоба на всяко семейство.  

Предлагаме ви рецепта, която е достойна за трапезата дори и на претенциозните домакини, като в същото време е лесна и проста.

Става дума за най-обикновено пиле, печено дълго и на слаба фурна:

Фурната се загрява на 160 С.
• Картофите се измиват, обелват и нарязват.
• Пилето се почиства, измива и подсушава.
• В леко намаслена огнеупорна тава се поставят пилето, нарязани картофи /около килограм/, срязан на две половин лимон и 2 цели скилидки чесън.
• Овкусява се със сол, черен пипер, накълцан /или сух/ розмарин на вкус и дафинови листа.
• Тавата се захлупва с алуминиево фолио и се пече 1 час.
• Маха се фолиото, полива се с чаша бяло вино и се пече още 50 минути.
• Периодично пилето се полива с отделената течност. 
• Температурата на фурната се вдига до 220 С.
• Пилето се пече още 30 минути.
• Тавата се изважда от фурната и се похлупва с фолио.
• Бавното печено пиле се оставя да "почине" 10 минути. 
• Пилето с картофи се разпределя по чинии и се поднася.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов