Николай Жеков за четвърти път извади кръста от р. Янтра край Първомайци

Животът

06-01-2016, 14:19

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

30-годишният бизнесмен скача всяка година на Богоявление

30-годишният Николай Жеков за четвърти път извади Светия кръст от Янтра. Заедно с него в ледените води на реката край Първомайци скочиха още единадесет младежи. Сред желаещите да стигнат до Светия кръст имаше само един именик-Йордан Георгиев от Драгижево. В надпреварата край реката се впуснаха още и младежи от Велико Търново, Горна Оряховица, Долна Оряховица и Първомайци.

Николай Жеков скача всяка година за кръста и сега късметът му се усмихна за четвърти път. Младежът е от Горна Оряховица и се занимава с частен бизнес. Пожела си да бъде здрав, да има много късмет и сподели, че в годините, в които отново е хващал Светия кръст не е имал проблеми с болести.

Николай Жеков получи парични награди от кмета на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев и от кмета на Първомайци Ясен Янков. За да подкрепи младежите, нагазили в ледените води на Янтра, на празника дойдоха и кметовете на Долна Оряховица Григор Минков и на Поликраище Марин Тодоранов.

И тази година Богоявленския ритуал до моста на Първомайци събра много хора. И ако се вярва на народните поверия, че годината ще е добра, щом водата е замръзнала, то 2016 г. ще бъде доста благодатна, тъй като на повърхността на реката имаше 18-сантиметров лед.

Светият кръст бе хвърлен във водите на Янтра от отец Петър Янакиев. Заедно с отец Анатолий отправиха благослов за здраве на всички. Доброто настроение поддържаха музикантите от ФА „Сидер войвода” при НЧ „Напредък-1869”.

Над 1 500 са имениците в Община Горна Оряховица-Йордан, Йорданка, Богдан, Богдана, Божана…Най-много наздравици със сигурност ще бъдат вдигнати във Горна Оряховица, докато в Паисий си имат само един именик-Йордан. 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов