Президентът отличи 13 горнооряховски ученика с бронз по програмата „Международна награда на Херцога на Единбург”

Мисия

13-01-2016, 16:44

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Наградата вече e глобална инициатива, в която участват над 8 милиона младежи от 144 страни

13 ученици от Горна Оряховица получиха днес бронзови отличия по програмата „Международна награда на Херцога на Единбург”. Лично президентът на България Росен Плевнелиев връчи сертификатите на момчетата и момичетата, които са успели да покрият бронзовото ниво на тази награда. Горнооряховските деца са възпитаници на две училища в железничарския град – ОУ „Иван Вазов“ и Професионалната гимназия по електроника и електротехника „М. В. Ломоносов“.

Шестима са участниците в програмата от Професионална гимназия „Ломоносов“ – Александър Николаев, Мария Кьосева, Мартин Дачев, Йордан Бораджиев и Георги Моллов, които миналата година са били абитуриенти, и деветокласничката Станислава Георгиева. Елитното училище е едно от първите в страната, които миналата година са започнали да работят по международната програма. От ОУ „Иван Вазов“ са участвали седем деца – Никол Атанасова, Дана Златева, Михаела Трънкова, Илиян Михайлов, Динко Иванов, Мирослав Андронов, Ваня Дочева. Росен Плевнелиев им връчи почетни значки и сертификати като символ на отговорността към личностното им развитие. Общо 25 младежи от цялата страна са покрили една от трите степени.

Международната награда на херцога на Единбург е водещата младежка програма за личностни постижения в сферата на неформалното образование. Ученици и студенти на възраст 14 – 24 години участват в програмата на три нива: бронз, сребро и злато. Основана е във Великобритания през 1956 г. от съпруга на кралица Елизабет ІІ Негово кралско височество херцога на Единбург. Наградата вече e глобална инициатива, като повече от 8 милиона младежи от 144 страни са взели участие в инициативата. В България наградата стартира в началото на 2014 г. под официалния патронаж на президента на България Росен Плевнелиев и има подкрепата на много бизнес организации.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов