Комедията "Свекърва" с 50-и юбилеен спектакъл на сцената на МДТ "К. Кисимов"

Велико Търново Лайф

14-01-2016, 08:16

Снимка:

МДТ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Представлението е тази вечер от 19 ч.

Юбилеен 50-и спектакъл на класическата комедия "Свекърва" по Антон Страшимиров ще изиграят тази вечер артистите от Музикално-драматичен спектакъл "Константин Кисимов" във Велико Търново. Представлението е в камерна зала от 19 часа. Билетите могат да се закупят на касата на театъра на промоционална цена от 5 лева.

"Свекърва" е в афиша на театъра от 2011 г., негов режисьор е Димитър Шарков, а сценографията е на Лидия Къркеланова. Спектакълът поставя злободневни проблеми, свързани с кризата на българския дух в нашето общество. Чрез палитра от разнообразни образи, които живеят сред нас днес, той е като гротеска на съвременните български нрави.

В постановката участва целият драматичен състав на театъра. В главната роля на свекървата зрителите отново ще видят Цанка Цанева. На сцената й партнират Милен Иванов, Силвия Шекилова, Стефка Златкова, Виктор Терзийски, Стефка Петрова, Иван Митев, Стефан Методиев. Всички те участват в спектакъла от създаването му до сега. Единственото ново попълнение в екипа е актьорът Дончо Дончев.

Пиесата "Свекърва" е създадена от Антон Страшимиров в началото на XX век. С нея творецът участва в конкурс за откриването на Народния театъра "Иван Вазов" в София и го печели, но пиесата не е поставена заради конфликтите на Страшимиров с властта по онова време.

Спектакълът на Димитър Шарков е динамичен, изграден е на принципа на кино епизодите, с много музика и богатство от пластични решения. "Нашата пиеса е за едно общество, за една палитра от разнообразни, съвременни образи. Ние се интересуваме от връзките между всички тези герои, а не от явлението "свекърва", обяснява режисьорът.

С постановката "Свекърва" започва месецът на българските заглавия в търновския театър. Спектакълът ще бъде представен пред публика и на 21 януари, също от 19 часа. До края на януари актьорите от МДТ ще изненадат любимата публика с още три от своите знакови заглавия. На 22 януари в голяма зала трупата ще представи историческия спектакъл "Величието на Асеневци". На 26 януари жителите и гостите на старата столица ще могат да гледат "Църква за вълци", също в голяма зала. Маратонът с постановки на български автори приключва на 28 януари с 50-о юбилейно представление на мюзикъла "Българи от старо време" по едноименната оперета и повестта на Любен Каравелов.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)