Сурвакарчета гостуваха в община Горна Оряховица за Банго Васил

Мисия

14-01-2016, 14:52

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Учениците пожелаха здраве и берекет

Сурвакарчета от ОУ „”Св. Паисий Хилендарски” гостуваха в община Горна Оряховица за празника Банго Васил. Инициативата се провежда за поредна година съвместно с Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе”. Децата бяха посрещнати от кмета на Общината инж. Добромир Добрев. По традиция учениците гостуват ежегодно в Общината на ромската Нова година. На празника днес присъстваха и заместник-кметът Йорданка Кушева и гл. експерт Румяна Матеева, временно изпълняващ длъжността директорът на дирекция „Хуманитарни дейности и международни връзки”.

Малчуганите бяха подготвили кратка програма, в която разказаха накратко легендата за Банго Васил или Куция Васил, спасил своите събратя от удавяне. Децата разказаха още и как се посреща ромската Нова година в продължение на три дни – 13, 14 и 15 януари. В края на празничната програма, учениците сурвакаха за здраве и берекет домакините, които път ги дариха с торбички с лакомства.

„Бъдете живи, здрави и послушни. Слушайте учителите си и се учете, защото образованието е много важно и един ден, когато пораснете знанието ще отвори много врати пред вас”, пожела на децата инж. Добрев.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)