Допълнителна техника ще чисти предстоящия сняг в Горна Оряховица

Първо се чистят главните пътища и тези, по които се движи градският транспорт

Седем машини с гребла ще работят в Горна Оряховица през следващите дни, в които се очаква да паднат обилни снеговалежи, информират от общината. Ангажирани са още 2 камиона и 1 трактор с гребла. Тези машини ще почистват уличната мрежа в Горна Оряховица.

Приоритетно се чистят главните пътни артерии и тези, по които се движи градският транспорт, улиците към РСПБЗН, МБАЛ „Св. Иван Рилски”, гробищен парк, автогара, жп гара, детски и учебни заведения. В разчистването на паркингите в града ще се включат допълнително една фадрома и багер.

Ангажирани са 25 работници, които с гребла ще почистват тротоарите и спирките, както и пешеходната зона в центъра. В почистването на снега ще се включат още хора и техника на Общинското предприятие „Пътно поддържане, инфраструктура и озеленяване”.

След като бъдат изчистени първостепенните улици, ще се премине към снегопочистването по второстепенните и след това по по-малките улици на града. В тази връзка от почистващата фирма апелират към гражданите да спират автомобилите си максимално близо до бордюрите и само от едната страна на улицата, за да не се затруднява снегопочистващата техника. Със заповед на кмета на общината е регламентирано фирмите и други организации да извършат почистване и обезопасяване на тротоарите и площите пред стопанисваните от тях обекти. Гражданите са длъжни да почистват от снега тротоарите и площите пред жилищните кооперации.
Между 8 и 10 машини, в зависимост от обстановката, са ангажирани с почистването на общинската (четвъртокласната) пътна мрежа и малките населени места. По-големите селища са организирали сами снегопочистването.
Почистването на пътищата от І, ІІ и ІІІ клас е ангажимент на Областно пътно управление. В пределите на Община Горна Оряховица това са: Горна Оряховица – Велико Търново, през Арбанаси, І-5 Велико Търново – Русе през Поликраище, ІІ-53 Поликраище - Елена (Горна Оряховица – Първомайци - Поликраище), ІІІ-514 Камен – Велико Търново (Горна Оряховица – Долна Оряховица – Драганово - Сушица), ІІІ-5003 Янтра – Драганово (Поликраище – Янтра – Драганово), ІІІ-4073 ІІІ-407 – Драганово (Драганово – Горски горен Тръмбеш).



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов