"Графиня Марица" в оригинала на Имре Калман отново на търновска сцената

Велико Търново Лайф

20-01-2016, 09:15

Снимка:

МДТ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

В спектакъла участват танцьорите от Професионален ансамбъл "Искра" и малките таланти от Детска вокална група "Пеещи камбанки"

Оперетата "Графиня Марица" се завръща на сцената на Музикално-драматичен театър "Константин Кисимов" във Велико Търново в оригинала на Имре Калман. Прочутата оперета беше поставена на търновска сцена през 2013 г. от режисьора Петко Бонев, а с негова помощ сега спектакълът е възстановен. Постановката ще бъде представена пред публика на 20 януари и на 11 февруари от 19 часа.

По идея на режисьора в новия прочит са включени сцени, които са част от постановките на всички европейски театри, но досега не са представяни у нас. Той сподели, че се е постарал да изчисти оперетата от всички натрупани през годините щампи, за да постигне по-пълно въздействие върху публиката.

В спектакъла участват оркестърът, хорът и балетът на заедно с танцьорите от Професионален ансамбъл "Искра" и малките таланти от Детска вокална група "Пеещи камбанки" при Младежкия дом. Възпитаниците на Владимир Габров ще се включат в сцената с рождения ден на граф Тасило, която по думите на Петко Бонев досега е била пренебрегвана от българските режисьори. Детският хор ще изпълни композицията на Калман в оригинал на немски, а така според сюжета те поднасят своеобразен подарък на домакина.

На Миряна Калушкова и Доротея Доротеева е поверена ролята на красивата, богата и дръзка Марица, която копнее за щастие. Партиите на нейния любим граф Тасило изпълняват Момчил Караиванов и Пламен Долапчиев. В ролята на Лиза зрителите ще видят талантливата търновка Мария Павлова и Цветомира Пенчева. Като барон Коломан Жупан на сцената излиза Йордан Чейреков.

Декорите и костюмите на "Графиня Марица" са подготвени специално за спектакъла, а над тях е работил покойният сценограф Борис Стойнов. Диригент на постановката е Жорж Димитров, а хореографията е на Желка Табакова.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов