4 язовира са в неизправно, а 5 – в предаварийно състояние в община Велико Търново

Мисия

25-01-2016, 12:26

Снимка:

уикипедия

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Набелязани са мерки и строително-ремонтни дейности

Четири язовира на територията на община Велико Търново са в неизправно, а пет – в предаварийно състояние. Това сочи доклад на общинската администрация, който ще бъде представен на предстоящата сесия на Великотърновския общински съвет. В неизправно и неработоспособно състояние са яз. „Абила” и яз. „Баханица” в землището на с. Балван, яз. „Даровец” в землището на Килифарево и микроязовир „Шабарка” в землището на Пчелище. Пет язовира са в предаварийно състояние – яз. „Бинев дол” до Леденик, яз. „Мотела” край Велико Търново, яз. „Вятъра” и яз. „Хмела” в землището на Присово и яз. „Акердере” край ново село.

За язовирите в предаварийно състояние община Велико Търново е набелязала мерки и строително-монтажни дейности, които трябва да се предприемат, за да стане състоянието им изправно. Някои от тях се нуждаят от монтирането на нови основни изпускатели, нужно е обследване на язовирните стени, почистване от наноси и растителност на дерето, възстановяване на преливници и водни кули.

Частично работоспособни, но неизправни, са яз. „Беляковец”, който е собственост на НВУ „Васил Левски” и е картотекиран като потенциално опасен; яз. „Долни лозя” край Емен – общинска собствен и към момента неотдаден под наем; и яз. „Тъмни лък” край Дебелец, който предстои да бъде отдаден под наем.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов