Общинският съвет прие бюджета на Община Горна Оряховица за 2016 г.

Мисия

28-01-2016, 16:10

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Рамката е завишена с 1,2 млн. лв. в сравнение с 2015 г.

24 914 093 лв. е рамката на Бюджет 2016 на Община Горна Оряховица. Проектът на основния финансов документ бе гласуван днес на сесия на Общинския съвет. Средствата са с близо 1,2 млн. лв. повече от старта на финансовата 2015 г. През годината най-вероятно ще има и допълнителни трансфери. Към края на миналата година Общината е получила малко на д 5,2 млн. лв. допълнително.

За програмния период 2014-2020 г. Общината е подала за одобрение Инвестиционна програма. Има одобрен лимит за близо 19,5 млн. лв. по ОП „Региони в растеж4Очаква се подаването на първите апликационни форми и подписването на договори за безвъзмездна финансова помощ. Приключва проект „Нови възможности за грижа”, но работещите и обгрижваните потребители, ще имат възможност ад продължат по стартиралия вече проект „Независим живот”. Работи и проект „Приеми ме 2015”, при който има промяна в начините на заплащане от страна на Агенцията за социално подпомагане и общината вече ще осигурява временни безлихвени заеми за нормалното функциониране на грижата в рамките на 32 месеца. По националната програма за саниране на жилищата има сключени14 договора за финансиране, а проектът е на етап избор на изпълнител за обследване на сградите.

През 2016 г. основните приоритети в управлението на общината ще бъдат ще бъдат насочени към запазване на финансова стабилност, изпълнение на Инвестиционната програма, подобряване на инфраструктурата, благоустрояване и инвестиции за основни ремонти и придобиване на активи в горна Оряховица и населените места. Приоритет е също подобряване на условията в МБАЛ „Св. Иван Рилски”, затова здравното заведение ще получи финансова подкрепа в размер на 300 000 лв. През годината ще продължи работата по закриване и рекултивация на общинското депо за отпадъци, както и за намаляване на вредните емисии чрез прилагане на мерки за енергийна ефективност на обществени и жилищни сгради, финансирани с външни източници. Приоритетно през годината ще се работи и за подобряване на условията в учебните и детски заведения. Общинското ръководство ще продължи подкрепата си за спортните клубове и паралелки, както и за даровити деца, семейства с новородени и двойките с репродуктивни проблеми. Общината ще окаже финансова подкрепа на НЧ „Напредък – 1869” за ремонтни дейности, както и за осъществяване на проекти по програмата за трансгранично сътрудничество и за продължаване на разкопките на крепостта Ряховец. В подкрепа на хора в неравностойно положение, предстои изграждане на приют и социални жилища.

През 2016 г. няма да се повишава данъчната тежест за фирми и граждани, ще се запазят ставките на всички данъци и такса битови отпадъци.

В бюджета е предвидено общо приходите с държавен характер за 2016 г. да са в размер на 13 783 093 лв. Общинските приходи от имуществени и други данъци и такси и субсидии ще са в размер на 11 131 000 лв. Целевата субсидия за капиталови разходи е 513 400 лв.

В сферата на образованието за 2016 г. е предвидено завишение на единните разходни стандарти, като общата сума е близо 9,3 млн. лв. В системата на здравеопазването има увеличение на стандартите на детските ясли, детските кухни и обслужването на здравните кабинети. Общата сума е почти 830 хил. лв. Ще бъдат извършени ремонти на двете детски ясли по изисквания на РЗИ. Работата в социалната сфера през годината също е обезпечена.

През 2016 г. общината ще плати 115 000 лв. отчисления от такси битови отпадъци за доизграждане на новото депо и 200 000 лв – за рекултивация на съществуващото сметище.

И през тази година се увеличават средствата за развитие на спорт. 374 000 лв. са предвидени в подкрепа на спортните клубове и паралелки. Увеличава се също и еднократната помощ за всяко новородено дете от 50 на 100 лв.

През 2016 г. се запазват разходите за граждански инициативи, които са в размер на 10 000 лв. Отново ще бъдат подпомагани през годината организации на слепи, глухи хора, военноинвалиди и ветерани от войните. 10 000 лв. са заложени за подпомагане на даровити деца, също толкова са и средствата в помощ на двойките с репродуктивни проблеми.

През 2016 г. ще продължат разкопките и реставрацията на крепостта Ряховец.

За ремонти по програма „Красива България” са предложени хижа „Божур” и МБАЛ „Св. Иван Рилски”, за които е предвидено собствено участие.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов