„Загадките на директора” е най-новото издание на Историческия музей в Горна Оряховица

Велико Търново Лайф

05-02-2016, 07:16

Снимка:

община горна оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Идеята за нея е на младия колектив на културната институция

Книжката „Загадките на директора” е най-новото издание на Историческия музей в Горна Оряховица. Идеята за нея е на младия колектив на музея. Тя възниква по време на летните „Семейни съботи музея”, когато най-малките посетители и техните родители по интересни и забавни начини се запознаваха с историята, традициите и обичаите народния край. Безспорно най-очаквана за всички бе седмичната „Загадка на музея”.

„В музейните гатанки се постарахме да представим различни предмети от експозицията на Исторически музей – Горна Оряховица, които вече са излезли от ежедневната ни употреба и трудно могат да бъдат видени на друго място, освен в музеите. Всеки един от тези експонати обаче е имал съществено значение в битието на нашите предци. Нещо, без което трудно биха си представили своя дом, своята работа, своя просперитет или своето самочувствие. Макар и в този вид да са отдавна неизползваеми, почти всички предмети имат своето съвременно съответствие, което бързо се е наместило на същото място и в същата роля, докато не се появи следващото, подобреното… Това е и едно от нещата, които правят науката история интересна – възможността да видиш предметите и идеите в развитие през времето, свидетелство за напредъка и усъвършенстването на човешките умения”, сподели директорът на Историческия музей Пламен Мадемов.

„Искрено се надяваме вълнуващият стремеж за откриване на отговорите да събуди интересът към историята. Тогава, за да видите експонатите в автентичния им облик или да научите нещо повече за тях – просто елате в музея”, отправя покана към горнооряховчани и гостите на града колективът на Историческия музей.

Книжката "Загадките на директора" е отпечатана в Издателство "Фабер". Цената на изданието е 2.00 лв. и всеки, който иска, може да си я закупи от Историческия музей в Горна Оряховица. 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов