Куклен театър "ВЕСЕЛ” отбелязва 18 години от създаването си

От 11.00 часа ще представи спектакъла "Коя е бабата?“

Куклен театър „ВЕСЕЛ” ще отбележи 18 години от създаването си. От 11.00 часа в читалище „Искра” актьорите ще изненадат своите почитатели със спектакъла „Коя е бабата?“. Кукленият театър на Велико Търново е основан на 6 февруари 1998 година. Представления на Театър ВЕСЕЛ са номинирани за най-добър режисьор, най-добър актьор, най-добра актриса. На XI-я Световен фестивал на кукленото изкуство в Прага (Чехия) през 2007 година театърът печели наградата за най-добър оригинален спектакъл, а през 2009 в Букурещ (Румъния) – отличие за промотиране на куклен спектакъл на национално и международно ниво, както и приз за атрактивен двуезичен спектакъл. През 2010 в Шанхай (Китай) „ВЕСЕЛ” е удостоен със специалната награда на журито, а в Галац (Румъния) – с приз за разпространение на универсалните културни ценности в европейското пространство. През 2013 на Фестивала "Михаил Лъкатник" в Ямбол Театър „ВЕСЕЛ” печели награда за актьорски ансамбъл (Елка Баланова и Веселин Василев за ролите в "Принцесата и граховото зърно"), а в Омск (Русия) – Специалната награда на спонсора на фестивала "Арлекин". През същата година на фестивала в Сибиу (Румъния) „ВЕСЕЛ” получава приз за режисура (на Тодор Вълов за "Храбрият оловен войник"), както и награда за актьорски дует (на Елка Баланова и Веселин Василев за ролите в "Храбрият оловен войник") в Москва. През 2014 „ВЕСЕЛ” е удостоен с награда за най-оригинален модерен спектакъл в Кишинев (Молдова), а в Банкок (Тайланд) - с награда за най-добър куклен спектакъл. Награда за най-добър детски спектакъл през 2015 г. Театър „ВЕСЕЛ” получава в Борнео (Малайзия). Търновският театър е представял България и на фестивали в Испания, Австрия, Сърбия, Армения и Мароко. Някои от спектаклите в репертоара на „ВЕСЕЛ” се играят и на испански, руски, английски и румънски език.
В основата на спектакъла „Коя е бабата?“ са класически стихове и народни притчи за мартеницата. Включени са познатите на всяко дете персонажи – Голям Сечко Януари, Малък Сечко Февруари, както и вечно спорещите ветрове на Баба Марта – топлият вятър, “който бил червен и се наричал Летник” и студеният вятър, “който бил бял и се наричал Зимник”. И разбира се... любимите Пижо и Пенда. Сценарият на спектакъла е на Маргарита Маринова. Постановката е дело на Веселин Василев, сценографията и куклите – на Стефка Кювлиева, а маските – на Лидия Къркеланова. Музикалната картина е на Веселин Василев, а студийният звукозапис – на Петър Атанасчев. Участват Елка Баланова и Веселин Василев.
Проектът за съботните спектакли за семейна публика на Куклен театър „ВЕСЕЛ” се реализира с подкрепата на Община Велико Търново.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)