ВТУ награждава трима дългогодишни доценти

Мисия

11-02-2016, 08:14

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Това са доц. Васил Дойков, доц. Никола Гелов и доц. Любка Стоичкова

Трима доценти ще бъдат наградени с отличия на ВТУ „Св.св. Кирил и Методий” за дългогодишната си работа, пише в. „Борба”. Доц. Васил Дойков и доц. Никола Гелов ще бъдат удостоени със званието „Почетни професори на ВТУ“, а доц. Любка Стоичкова ще получи сребърния медал на ВТУ. Решението е на Академичния съвет, а награждаването ще се проведе на тържествена церемония.

Доц. Никола Гелов ще бъде отличен със званието посмъртно. Той е бил дългогодишен преподавател във Факултета по изобразително изкуство и като такъв е работил за развитието и утвърждаването на факултета като образователен и художествен център. Художникът е сред първите преподаватели в Катедрата по изобразително изкуство на новосъздадения ВПИ „Братя Кирил и Методий“ през 1963 г. През годините е бил ръководител на катедрата по живопис, на колегиума по приложно-декоративни изкуства, заместник-декан и декан на факултета. Творческият път и професионалната реализация на доц. Гелов допринасят за утвърждаването и развитието на стенните изкуства в страната.

Доц. д-р Васил Дойков е представител на Историческия факултет. Той е изследовател, географ и краевед и получава отличието по повод своята 85-годишнина. Доц. Дойков пръв въвежда лекционни курсове по география на страните и геодемография. Автор е на повече от 80 книги.

Доц. д-р Любка Стоичкова ще получи почетния сребърен медал на ВТУ за дългогодишната си дейност като преподавател и изследовател и във връзка с нейното пенсиониране. Доц. Стоичкова работи във ВТУ от 1972 г. През годините е била лектор по български език в Лвовския национален университет в Украйна, Одеския национален университет, Тверския държавен университет в Русия, Башкирския държавен университет в Уфа. Особено плодотворна е нейната дейност за утвърждаването и развитието на българистиката в академичните и учебните институции в Бесарабия. Води семинарни и практически занятия по всички дялове на съвременния български език, чете лекции по морфология, история на новобългарския книжовен език, стилистика и др.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов