1 500 лв. глоба и 1 000 лв. обезщетение за „простак” насред мегдана

Крими

11-02-2016, 10:07

Снимка:

фейсбук

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Скандалът избухнал заради имот на болен дядо

1 500 лв. глоба, 1 000 лв. неимуществени вреди, 400 лв. адвокатски хонорар и 50 лв. държавна такса ще трябва да плати жена от полскотръмбешкото село Иванка на свой съселянин, когото публично обидила насред селото. Решението е на Районния съд в Старата столица. Подсъдимата А. и тъжителя Х. *** били скарани отдавна и водели дело за имот. В дома на подсъдимата живеел възрастен мъж, който бил тъст на тъжителя Х.. С него подсъдимата била сключила договор за гледане и издръжка, като около осем години дядото живеел при А. и нейния съпруг. В последната година дядото се е нуждаел от особени грижи, тъй като не е можел да се обслужва сам. В края на 2015година възрастният мъж починал. Къщата му обаче станала ябълка на раздора между двамата съселяни.

На 15.10.2015год. около 10.30 часа пред хранителния магазин в с.Иванча се намирали множество граждани на селото, тъй като това било обичаен час за пазаруване. На мястото бил тъжителят Х., а след малко пред магазина пристигнала подсъдимата А., която водела възрастния дядо И., когото гледала в дома си. При това го съпроводила да седне на стъпала на изоставена сграда в близост до магазина, като по думите на свидетели, го "захвърлила". След това подсъдимата се обърнала словесно към тъжителя Н.Х. като започнала да го ругае, псува и заплашва. Между множеството изрази били изречени в присъствието на Х. и насочени към него репликите "да ти напълня устата с лайна" и "простак". Намесили се други лица, като подсъдимата тръгнала от мястото и оставила възрастния човек.  

„Тези изрази са унизителни по своя смисъл за достойнството и честта на пострадалия Х..  По този начин подсъдимата А. е дала своето мнение и негативна оценка за личността на Х. под формата на квалификация и сравнение, които по своето съдържание обективно засягат честта и достойнството на адресата. Касае се за негативна квалификация и оценка, които имат обидно съдържание и засягат честа и достойнството на адресата. Честта е свързана с оценката на обществото за личността, а достойнството със самооценката на личността.” – се казва в мотивите на съда. Така жителката на Иванча, която е безработна, ще трябва да плати солената сума от 1 000 лв. на своя съселянин, както и глоба от 1 500 лв.  



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов