С поредица от прояви Горна Оряховица отбелязва празника на виното и любовта

Мисия

11-02-2016, 11:18

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

В Горски долен Тръмбеш ще бъде коронован „Цар на виното”

С изложба на горнооряховските художници под мотото „Виното и любовта – измерения на красивото”, стартират проявите в Община Горна Оряховица по повод 14 февруари – празника на виното и любовта. Експозицията ще бъде открита на 11 февруари (четвъртък) от 17.30 ч. в Художествена галерия „Недялко Каранешев”. Освен да се насладят на творбите на художниците от ГОАРТ, гостите на изложбата ще имат възможността да опитат от вината на фирма „Гулбанис вайн”. На 12 февруари (петък) от 10.00 ч. в центъра на Драганово ще бъде отбелязан празника на лозарите и виното – Трифон Зарезан. Час по-късно в центъра на Янтра ще започне пресъздаване на обичая зарязване на лозите. В празника ще вземат участие самодейците от НЧ „Пробуда – 1922” и Клуб на пенсионера „Вяра”. След като бъдат зарязани лозите, ще има и дегустация на вино. На 13 февруари (събота) от 11.00 ч. на лозовия масив в Горски горен Тръмбеш ще бъде отслужен празничен водосвет и ще бъдат зарязани лозите. По-късно – от 11.30 ч. в Клуба на пенсионера „Калето ще започне празничния концерт „Във виното е истината”. Най-много са проявите на 14 февруари (неделя). От 10.00 ч. на лозовия масив в Горски долен Тръмбеш ще бъде пресъздаден обичая Трифон Зарезан и ще бъде коронован „Цар на виното”. В същия час на площада в Писарево започва празничната програма, в която ще бъде пресъздаден обичая „Зарязване на лоза”. От 10.00 ч. празник ще има и в центъра на Първомайци. .Там самодейците от НЧ „Иван Вазов – 1883” и от Клуба на пенсионера „Дълголетие” също ще пресъздадат обичая за Трифон Зарезан. Цар на виното ще избират и в Стрелец. В празничното зарязване на лозите ще се включат самодейците от Клуба на пенсионера „Нов век” и НЧ „Заря – 1900”. Тържеството започва от 10.30 ч. в центъра на селото.

Вечерта на 14 февруари ще бъде посветена на любовта. От 17.00 ч. в НЧ „Напредък – 1869” започва празничния концерт „наздраве за любовта”. Организатори са момчетата и момичетата от Горнооряховски младежки парламент. Както всеки път и сега младежите са предвидили много изненади.

На 15 февруари (понеделник) от 15.30 ч. в НЧ „Пробуда – 1904” под мотото „Нека да е берекет” ще бъда отбелязан Трифон Зарезан.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов