Обсъдиха промените в новия закон за предучилищното и училищното образование

Мисия

11-02-2016, 14:46

Снимка:

областна администрация

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Спешно трябва да се направи анализ на мрежата от училища

Постоянната комисия по образование в Областна администрация Велико Търново днес проведе редовно заседание. Заместник-областният управител доц. Любомира Попова откри заседанието, на което бяха обсъдени новостите в закона за предучилищното и училищното образование.  
Едно от изискванията в новия закон е областният управител да организира разработването на стратегия за подкрепа за личностно развитие на децата и учениците. Стратегията ще бъде изработена  въз основа на анализ, изготвен от всяка община на територията на областта. Тя трябва да  включва предизвикателствата, стратегическите цели и необходимите дейности в областта на подкрепата и личностното развитие на децата. Участие в изготвянето на стратегията ще вземат и представители на Регионалното управление на образованието, на Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование, на Регионалната здравна инспекция и на юридически лица с нестопанска цел, работещи в областта на приобщаващото образование. В изготвянето и ще могат да се включат и други заинтересовани органи, лица и организации, имащи отношение към развитието на децата. Въз основа на областната стратегия ще бъдат приети общински стратегии за личностно развитие на децата и учениците за период от две години. Стратегията трябва да бъде разработена до месец декември тази година.
В новия закон е записано, че образованието е национален приоритет, владеенето на български книжовен език е право и задължение. Според степента си училищното образование е основно, средно  и обучение чрез работа.
По време на заседанието бяха набелязани конкретни задачи. Спешно трябва да се направи и анализ на мрежата от училища, тяхното състояние, тенденции, потребности и перспективи за развитие; да се изготвят  предложения за преобразуване на училищата, детските градини и центрове за личностна подкрепа. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов