Фестът на модерното изкуство в Елена е с партньор Норвегия

Мисия

12-02-2016, 11:53

Снимка:

община Елена

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Председателят на Международната организация за демокрация и права на човека в Осло Демостен Олариу гостува на града

Партньор на Община Елена по най-новия й проект „Фестивал на модерното изкуство „Пъстър балкански свят“ е Международната организация за демокрация и права на човека в Осло, Норвегия. Нейният основател и председател Демостен Олариу пристигна в Елена, за да се запознае с града, с дейностите по проекта и местата, където ще се реализират.

На среща в общината кметът инж. Дилян Млъзев благодари за съгласието на норвежката организация да бъде партньор по проект, който ще постави не само началото на добро сътрудничество между двете страни. С неговата реализация се цели фестивалът да стане устойчив през годините, а с това да насърчи туризма в региона и представи Елена пред Норвегия и света.

Гостът сподели по време на партньорската среща, че обича да идва в европейски страни, където културата е „у дома си“. Впечатлен е от Елена, от парк „Калето“ и реконструирания градски стадион, и най-вече от местните хора, които работят и пазят традициите. А това му харесва и допада за бъдещата съвместна работа.

Демостен Олариу е роден в Румъния, а от 15 години живее и работи в Норвегия. През 2013 година създава по законите на страната независимата организация за демокрация и права на човека с хуманитарни цели – помага на хора в неравностойно положение, инвалиди, социално изолирани възрастни, на завършили училище младежи, останали без работа. Самият той е разписал и участвал в изпълнението на близо 25 проекта и накратко представи няколко, реализирани в Румъния и Молдова, в партньорство с неговата организация, за насърчаване на междукултурния диалог, закрила на идентичността, показване на културното разнообразие на регионите.

Г-н Олариу сподели, че е обезпокоен от тромавите процедури при кандидатстването с проекти по европейските програми, не само у нас. Това пречи да се усвояват парите, обезкуражава и отказва хората да кандидатстват. В Норвегия документацията по проектите не надхвърля 10-15 страници и при тях никой няма да отвори и прочете 100 листа проект, например. Въпросът е колко дълго време е необходимо, за да станат промените. Това спира инвеститорите. И днес има богати норвежци, които искат да развиват бизнес в България, но е важно как ще презентираме страната си, за да я харесат. Ако убедя поне двама-трима да сторят това в Елена, би било чудесно, каза партньорът по проекта.

По време на Фестивала на модерното изкуство, който ще се проведе на 23 май, представители на Международна организация за демокрация и правата на човека ще участват с демонстрация на занаяти и изграждане на арт инсталация.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов