В Горски горен Тръмбеш зарязаха лозите и избраха Цар на виното

Мисия

14-02-2016, 08:19

Снимка:

община горна оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

53-годишният Борис Соколов за втори път е носител на тази титла

„Който е честит да поеме китката, нека бъде Трифон и да стане на този ден цар на лозята”, с тези думи в Горски горен Тръмбеш короноваха Царя на виното. 53-годишният Борис Соколов за втори път е носител на тази титла. Царят трябва да е родом от селото и да е свестен човек, казват местните.

Празникът в Горски горен Тръмбеш по традиция започна със зарязване на лозите. Празничното шествие стигна до лозето с музика и много настроение. Там бе отслужен водосвет от отец Антоний, а след това бе коронован и царят на виното. Да са здрави всички стопани лозари, да е добра и плодородна стопанската година, си пожелаха хората от селото. След зарязването на лозите, веселбата продължи в Клуба на пенсионера, където се проведе и дегустация на домашно вино. Тричленната комисия имаше възможността да избере най-доброто измежду 8 анонимни проби с червени вина. Единодушно журито присъди първо място на вино, чийто майстор се оказа кметът на селото Николай Йорданов. Второ бе класирано виното на именика Трифон Михалев, а трето място журито присъди на Стефка Димитрова.

Празникът в Горски горен Тръмбеш уважи Румяна Матеева, главен експерт и временно изпълняващ длъжността директор на дирекция „Хуманитарни дейности и международни връзки”. Тя поздрави всички присъстващи от името на кмета на Общината инж. Добромир Добрев.

За Трифон Зарезан хората от горски горен Тръмбеш посрещнаха и много гости от Русе, Варна, Пловдив, София. Празникът с хората от селото сподели и актьорът Михаил Билалов, който гостуваше на свои приятели.

Макар да е едно от най-малките села в Община Горна Оряховица, Горски горен Тръмбеш е населено място, в което българският дух и традиции са на почит. Цяло село празнува в местността „Калето” на Св. Дух и се събира в двора на църквата в дена на Св. Иван Рилски. Увеличава се броят на младите хора, които ес завръщат към корените си. Макар и само през пролетта и лятото, но тук на поляната се събират да играят над 10-15 деца. Точно заради това и затова кметството кандидатства с проект по програма „За чиста околна среда” за изграждане на нова детска площадка в селото.

Тази година от 18 до 20 юни Горски горен Тръмбеш ще бъде домакин на „Празници на духовността”, организирани от Сдружение за възраждане на Горски горен Тръмбеш, Община Горна Оряховица, Кметството и НЧ „Просвета - 1906" в селото. 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов