Убиецът на Вероника каза, че съжалява, родителите и не му повярваха

Крими

15-02-2016, 12:29

Снимка:

bnr

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

В рамките на месец Апелативният съд ще се произнесе ще лежи ли по-малко Илиян Здравков

В 30 - дневен срок Великотърновския Апелативен съд ще се произнесе по искането на Илиян Здравков, убил 23-годишната студентка Вероника, да му бъде намалена присъдата. На първа инстанция убиецът на красивото момиче получи 30 години затвор. Сега Здравков и адвокатът му настояват тя да бъде намалена с мотивите, че рецидивистът е съдействал на разследващите и по този начин се давал добър пример за други престъпници да съдействат на досъдебното производство.

„Нашите мотиви да искаме намаляване на присъдата е пълното съдействие което подсъдимият е оказал още на ниво досъдебно производство.Вярно е, че има много присъди, но все пак, за да се поощряват и други съгрешили лица да съдействат, следва да му се намали присъдата в степен, която съдът прецени. Ние не претендираме за минимално наказание.” – каза адвокатът на Илиян Здравков Кирил Станчев пред състава на Апелативния съд.

Адвокатката на родителите на Вероника припомни, че присъдата на убиеца не е доживотна, а е 30 години именно защото е съдействал на полицията и разследващите. „Подсъдимият многократно е осъждан, включително и за грабеж, придружен с убийство. Фактът, че той има деца, които не е припознал и те са настанени в социални институции         , говори красноречиво за съзнанието му и за това, че той няма как да бъде превъзпитан с едно по-леко наказание. Няма сума, която да обезщети родителите на убитото момиче. И макар че те никога няма да видят постановените им от Окръжния съд обезщетения, настояваме Апелативният съд да ги потвърди.” – каза адвокатката на семейство Трайкови.

„Искрено съжалявам за стореното, моля да ми намалите присъдата.” – каза пред магистратите убиецът Здравков. „Не е искрен, как ще е искрен, не знам някой да му е повярвал. При положение, че той е тръгнал да убива – било е целенасочено, тръгнал е да убива, не само да ограбва.” – каза съсипаната от мъка майка на Вероника Надя Трайкова. Тя се надява магистратите да потвърдят присъдата, дадена на първа инстанция.

Апелативният съд ще се произнесе в рамките на месец дали ще уважи искането за по-лека присъда на Илиян Здравков. Тази на Окръжен съд – Велико Търново от 15 септември м.г. е 30 години лишаване от свобода при първоначален строг, 200 000 лева кръвнина, държавна такса върху гражданския иск в размер на 8 000 лева и 7 240 лева разноски по делото.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов