Търновският театър участва във фестивала "Нова българска драма"

Велико Търново Лайф

17-02-2016, 08:14

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Театралите ни се представят със спектакъла "Величието Асеневци"

Търновският театър участва в селекцията за Международния фестивал "Друмеви театрални празници нова българска драма" с историческия спектакъл “Величието Асеневци”. Прегледът се провежда в Шумен, а негови организатори са Министерството на културата, сдружение "Нова българска драма", Драматично-куклен театър "Васил Друмев", Общината и Съюзът на артистите в България. Той има състезателен характер, а на сцената на местния театър се представят спектакли по драматургични произведения на български автори, създадени след последното провеждане на празниците.

Постановката “Величието Асеневци” беше подготвена по повод 830-годишнината от въстанието на Петър и Асен и възобновяването на българската държава. От Музикално-драматичен театър "Константин Кисимов" са изплатили запис на представлението и необходимата документация, за да се включат в конкурса. С него те ще се представят в раздела "Преглед на спектакли". Селекцията се извършва на два етапа, а кои спектакли ще бъдат допуснати за участие в състезанието ще стане ясно до 10 март.

Стефан Методиев е режисьор на спектакъла, който бе реализиран с финансовата подкрепа на Община Велико Търново и Българо-японското дружество за приятелство. В него "оживяват" братята Петър и Асен и техните съпруги заедно с други знатни боляри. Те представят на сцената събитията около подготовката и провеждането на въстанието срещу византийските поробители, започнало в Търновград през 1185 г. Театралният разказ завършва с коронацията на цар Петър.

“Величието Асеневци” беше създаден по идея на актьора Иван Митев, който е направил компилацията от текстове на български автори и средновековни византийски хронисти. Той е работил над своя замисъл повече от година, а в адаптацията е включил откъси от произведения на Антон Дончев, Камен Зидаров, Моско Москов, Иван Вазов, Радко Радков и др., както и от хрониките на Никита Хониат. В основата стои пиесата на Банко Банков "Чудото по Димитровден, от където са заимствани и героите в постановката.

Специално за спектакъла в ателиетата на театъра бяха ушити красиви царски и болярски, а автор на проектите е сценографът на МДТ Лидия Къркелова. Ролите във "Величието Асеневци" изпълняват актьорите Детелин Кандев, Иван Митев, Цанка Цанева, Веселина Костадинова, Михаела Илиева, Виктор Терзийски, Дончо Дончев, Стефан Отчев и Стефан Методиев.

На 1 март спектакълът ще се играе на сцената на МДТ за учениците от Стражица и Златарица, а на 17 март търновските артисти ще гостуват с постановката в Троян.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов