53 млн. лева дава Министерството на културата за читалищна дейност през 2016 г.

Животът

17-02-2016, 15:50

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Членовете на Съюза на читалищата, клиенти на Енерго про, ще плащат ток с 31,66 % по-малко

53 млн. лева е предвидило Министерството на културата за читалищна дейност през тази година. Това заяви за Общинското радио Николай Дойнов, председател на Съюза на българските читалища. „Това са средства, които не са много. С тях, освен да плащаме осигуровки и заплати, трябва да издържаме и сградите. Решението на проблемите, пред които сме изправени, се намира в по-активната намеса на общините във финансирането и издръжката на сградите”, допълни Дойнов.
Членовете на Съюза на читалищата от Североизточна България ще плащат ток с 31,66 % по-ниска цена в сравнение с редовните потребители, съобщи още председателят на Съюза на българските читалища. 84,20 лв. ще струва потреблението на мегаватчас електроенергия за тях.
Трябват ли промени в Закона за народните читалища ще бъдат попитани читалищните дейци, съобщи Дойнов, и допълни: „Изпратил съм писмо до Министерството на културата с виждания дали това е нужно. В него не съм казал своето мнение. Искам колегите да преценят дали тези промени са нужни или не”.
Николай Дойнов е във Велико Търново, за да представи проекта „Нови културни политики в България – възможности за реализация и включване” в Камерния салон на Народно читалище „Искра”. Откриването на конференция по темата днес започна с едноминутно мълчание в памет на Трифон Иванов. Проектът е създаден от Съюза на народните читалища, съвместно с организацията „Писалка и перо” към Народна библиотека „Иван Вазов”-Пловдив, финансиран от Националната комисия „ЮНЕСКО” в чест 70-годишнината от нейното създаване. „Идеята ни е да покажем, че не сме затворена капсула, а една отворена, жива система, която работи с хората”, подчерта Дойнов.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов