Елена ще домакинства Европейски дни на художествените занаяти

Мисия

19-02-2016, 13:07

Снимка:

община Елена

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Инициативата стартира преди 10 години от Франция

Община Елена, Регионално сдружение на общините „Централна Стара планина“ и Музей на Възраждането – гр. Елена организират на 02-03 април 2016г. Европейски дни на художествените занаяти. Домакин на събитието е архитектурно-исторически комплекс „Даскалоливница“ в гр. Елена.

Европейски дни на художествените занаяти е инициатива, стартирала във Франция преди повече от 10 години. От няколко години такива дни се провеждат едновременно в Испания, Италия, Белгия, Латвия, Швейцария, Великобритания, Германия, Унгария, Португалия и Люксембург и България. Всички събития през 2016 година са обединени от темата „С респект към Бъдещето”.

Целта на Европейските дни е да се популяризират изкуствата и занаятите в цялото им великолепие и разнообразие, техники и иновации в държавите, присъединили се към инициативата; да се насърчи интереса на широката общественост към един сектор с висока добавена стойност; да се създаде бъдеще за изкуствата и занаятите, като се гарантира тяхното съхраняване и предаването им на следващите поколения; да се утвърдят като събитие с добър престиж и влияние в цяла Европа.

В Дните на художествените занаяти в град Елена ще може да участвате в демонстрации и ателиета по дърворезба, грънчарство, плъстене на вълна, тъкане на колани „на кори“, плетива, българска бродерия, плетене на мъниста и флористика и много други.

Домът на благодетеля на Елена -  д-р Христо Момчилов, който е само на няколко метра от архитектурния комплекс „Даскалоливница“, ще се превърне във вкусна работилница за захарни петлета.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов