Проф. Пламен Павлов: Васил Левски е светец за българския народ

Заветите на Левски са универсални - свобода, суверенитет на България, почтеност в отношенията между хората и в политиката, подчерта историкът

Васил Левски е светец за българския народ, макар и да не е официално признато от Българската православна църква. Това каза във връзка с годишнината от смъртта на Апостола на свободата историкът проф. Пламен Павлов за „Фокус”. Той припомни, че заветите на Левски са универсални и могат да намерят приложение във всяко време.

"В крайна сметка става дума за свобода, демокрация, за суверенитет на България, за почтеност в отношенията между хората и в политиката. Това са едни императиви, които произтичат, от една страна от неговата вярност към революционната идея и идеята за Освобождението на България, а от другата страна от духовната му принадлежност към християнската религия”, обясни още проф. Павлов.

Според него, не трябва да се забравя и това, че Левски е бил дълбоко вярващ християнин. Това, по думите на историка, също е важна част от фигурата на Апостола.

"Въпреки че Българската православна църква „бяга като дявол от тамян” от темата за това дали той е светец или не, факт е, че той е светец за нашия народ Левски е светец. Това го казват и Иван Вазов, и Христо Ботев, който дори го включва в своя календар. Така че става дума за една наистина свята личност, това не са празни приказки. Става дума за един човек, който се е отдал изцяло на една велика кауза, зарязал е личния си живот и се е подлагал на неимоверни опасности”, припомни още експертът.

Той допълни и че идеите на Левски могат да се прилагат и днес, но това се прави от малцина. "Това се отнася както за по-голямата част от днешните политици, но и за последователите на Левски. Неговата фигура до голяма степен остава недостатъчно разбрана. Така че неслучайно след неговата гибел българската национална революция осиротява. Няма човек, който да го замести. Има много призвани, но избраните са малцина. На практика няма наследник, който да притежава същата богата характеристика от качества и достойнства”, каза още проф. Павлов.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов