„Лудогорие” и „Преображение” са новите фестивали във Велико Търново

Мисия

23-02-2016, 09:07

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Над 50% е вероятността Каварна рок фест да се провежда тук

С 300 000 лева за култура ще разполага Община Велико Търново през 2016-а. Средствата са близо три пъти по-малко от тези, изхарчени през изминалата календарна година за събития в сферата на изкуствата. „Цялата политика на Община Велико Търново е по-рестриктивна, защото има други приоритети. Това наложи преструктуриране на културния календар и организация на събитията по един по-различен начин. Но това не означава, че няма да работим пълноценно”, категорична е Нелина Църова, директор на Дирекция „Култура и туризъм”.
Националният фолклорен събор „Лудогорие”, познат с мащабните възстановки на традиционни български сватби от различните етнографски области, е едно от новите и най-интересни събития през тази година. Той ще се проведе от 17 до 26 юни в пространството на старата циркова площадка във Велико Търново. „Лудогорие” съчетава българските традиции в музиката и кулинарията.
Провеждането на фестивала „ Transfiguration” („Преображение”) е друг нов момент в културния афиш на Община Велико Търново. Той ще се състои от 19 до 21 август в крепостта „Царевец” и на Самоводската чаршия. Престижното събитие акцентира върху връзката между модерното изкуство и културно-историческото наследство. На сцената на  „Царевец” са предвидени няколко концерта. На Самоводската чаршия ще се проведат поредица от уъркшопове. Мултикултурният фестивал е мащабен проект, който се провежда през цялата година. На 25 февруари т.г. предстои концерт в зала 3 на НДК. Кулминацията му ще бъде именно във Велико Търново. Организаторите са го правили в родопското село Долен, но населеното място се оказва тясно за огромната аудитория и затова организаторите търсят домакинство във Велико Търново. Вече се продават онлайн билети в цяла Европа.
Друг интересен момент в културния календар на Общината тази година е вероятността от провеждането на Каварна Рок Фест именно в старопрестолния град. „Все още текат разговори, които се надявам да станат факт. Шансовете са над 50% именно Велико Търново да стане домакин на феста, но тъй като все още няма подписан документ, не мога да кажа, че това със сигурност ще се случи”, лаконична бе Църова. Ако Каварна Рок Фест започне да се провежда в старата столица, събитието ще се обедини с традиционния мото рок фест и ще носи името „Велико Търново Рок Фест”.
Различен ще е тази година и оперният фестивал „Сцена на вековете”. Той ще се състои в рамките на няколко седмици, от края на юли до началото на август. На сцената на крепостта „Царевец” ще бъдат представени най-добрите оперни и балетни заглавия в България. Институтите в Бургас, Варна, Русе и Стара Загора са заявили към този момент участието си в „Сцена на вековете”. Текат преговори и със Софийската опера и балет и Държавната в Пловдив.
Двайсетото издание на Старопланинския събор „Балканфолк” предстои от 12 до 22 май. Около 16 хиляди се очаква да бъдат участниците в събитието. Общо осем концерта ще бъдат изнесени в Летния театър. Три сцени ще бъдат изградени за тазгодишното юбилейно издание на събора.
Летен куклено-театрален фестивал, Международен фестивал на историческите възстановки, Дикси Джаз фест, София филм фест, туристическото изложение „Културен туризъм”, фестивалът „На източния бряг на Европа” са друга част от акцентите в програмата на Община Велико Търново през 2016-а.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов