Община Горна Оряховица отново се присъединява към инициативата Ден за борба с тормоза в училище

Мисия

24-02-2016, 10:00

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Днес е Денят на розовата фланелка

По инициатива на  Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните  Община Горна Оряховица отново се присъединява към инициативата Ден за борба с тормоза в училище - Ден на розовата фланелка. Денят се отбелязва последната сряда на месец февруари. 24 февруари 2016 г. е деня, в който за пореден път казваме „Стоп на насилието!“

Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните в Община Горна Оряховица е осигурила за всички 17 училища на територията на общината специално подготвени за този ден тематични брошури, плакати и големи розови балони, с които да отбележат по своя преценка Деня за борба с тормоза в училище.

В Община Горна Оряховица Денят на розовата фланелка се отбелязва с акцент върху това, че всеки може да промени ситуацията:

Ако си жертва на тормоз, ти имаш силата да промениш това!

1.Помни, че тормозът не е нещо, което трябва да считаш за даденост, а ролята си на жертва- за обичайна. Всеки има правото да бъде уважаван, но и отговорността да  уважава другите.

2.Ако в ситуация на тормоз запазиш спокойствие и не покажеш страх, имаш много по-голям шанс да противодействаш.

3.Опитай се да подминеш заплахите на тези, които те тормозят. Когато осъзнаят, че не могат да те уязвят, те рано или късно се отказват.

4.Ако игнорирането не помогне, кажи им спокойно и уверено да спрат, гледайки ги в очите.

5.Да споделиш с някой възрастен – родител, учител, директор, треньор – често е единственият  начин да се преустанови тормоза.

6.Опитай се да си намериш истински приятели сред съучениците си. Присъединяването към клуб, отбор или група е прекрасен начин да намериш нови приятели, особено ако си нов в училището.

7.Помни, че в обкръжението ти е пълно с добронамерени хора, които могат да помогнат не само на теб, но и на упражняващите тормоз за разрешаване на проблемите им.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов