Домашният социален патронаж в Горна Оряховица чества 40 години

Мисия

26-02-2016, 15:00

Снимка:

община горна оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

320 са потребителите на услугата в общината

Най-развитата социална услуга в община Горна Оряховица – Домашният социален патронаж чества своята 40-та годишнина. Домакин на тържеството по повод кръглата годишнина бе Художествена галерия „Недялко Каранешев”. Празника споделиха много настоящи и бивши служители на Патронажа, потребители, директори на социални услуги от общината. Всички присъстващи бяха поздравени от заместник-кмета Йорданка Кушева. „Чест е за мен да бъда сред всички тези мои колеги, които са се посветили и развиват най-мащабната социална услуга в Община Горна Оряховица. Благодаря им затова, че са ангажирани със социалната кауза - да бъдат в помощ на хората в неравностойно положение”, каза Йорданка Кушева. Заместник-кметът връчи на директора на Домашния социален патронаж Силвия Маркова поздравителен адрес от името на кмета на Общината инж. Добромир Добрев. Специално внимание на честването бе засвидетелствано и към всички директори, под чието ръководство е работил през годините социалния патронаж - Радослав Пашов, Христина Петкова, Мария Караенева, Таня Мезева, Стела Сърнова и Йорданка Василева. Гости на празника бяха и Марина Джонгова – потребител на услугата от 22 години, Сийка Симеонова и Костадин Спасов – най-възрастните жители на общината и ползватели  на услугата. За празничното настроение на всички гости се погрижиха изпълнителите от подготвителния състав на ВС „Нова музика” и ФА „Сидер войвода” при НЧ „Напредък – 1869”. Кулминацията на празничната вечер бе разрязването на огромна торта с четирилистна детелина, от която имаха възможността да опитат всички гости.

Разнасянето на храна на възрастни хора от община Горна Оряховица започва на 1 февруари 1976 г. Тогава Домашния социален патронаж е бил в рамките на Дома за курсистите при Учебно-производствено предприятие „Труд“. В началото Патронажът е бил без собствена материална база и с минимален брой обслужващ персонал и потребители. Основната му дейност е била единствено приготвяне на храна и разнасянето й по домовете на потребителите. През годините дейността на социалната услуга постепенно се разраства, като освен приготвянето на храна започва да се мисли в посока на комплексно обслужване на възрастните хора в общината – културотерапия, рехабилитация и медицински услуги. Разрастването води до разкриване на самостоятелни патронажи в селата Поликраище, Драганово и Горски долен Тръмбеш. Днес, Патронажът в община Горна Оряховица е една от най-развитите социални услуги в общността с 320 потребители в пенсионна възраст, затруднени в грижите за бита си.

След дълъг период на развитие и усъвършенстване на социалната услуга Домашния социален патронаж се утвърди като стабилно социално звено с добре оборудвана и реконструирана материална база. При приготвяне на храната, екипът се води от специфичните потребности на различните потребители  и съответната възрастова група. Разработват се месечни менюта като служителите се допитват до потребителите и се съобразяват с техните вкусове. Екипът на Патронажа е сплотен от идеята да помага на възрастните хора, да осигурява грижи и спокойствие в ежедневието и бита им. По повод различни празници, колективът на патронажа, с подкрепата на Община Горна Оряховица, радва потребителите с мартеници, коледни картички и сурвакници.

За 40-годишната история на Домашния социален патронаж разказва и ретроспективната фотоизложба „Тогава и сега”, която гостите имаха възможността да разгледат.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов