Обсъдиха Закона за културното наследство в Търново

Депутати и експерти обсъдиха моменти от т.нар. "мълчаливо съгласие"

Депутати, представители на местната власт, архитекти, юристи, учени и експерти се включиха в обществената дискусия, посветена на промените в Закона за културното наследство, съобщава Дарик. Във форума се включиха депутатите Иван Иванов от Реформаторския блок и Евгени Стоев от ГЕРБ, които са сред съвносителите на промените. Участие взе и народният представител Вили Лилков.
"Промените в Закона за културното наследство минаха на първо четене. Предстои да изгладим спорните точки. Една от тях е т. нар. “мълчаливо съгласие”. Това означава, че когато в законоустановения срок съответната институция не се е произнесла с решение, то тогава се приема, че е дала положително становище”, обясни Иван Иванов, който е и зам.-председател на Народното събрание. Той изрази позиция, че предлаганият срок от 2 месеца е твърде малък и е по-удачно да бъде удължен на 4 месеца.
Друга промяна предвижда обектите, които нямат статут на културни ценности, да преминат в компетенциите на местните власти. Вносителите предлагат в общините с териториално деление да се създадат специализирани звена от наличната численост на местните администрации със специалисти, които отговарят на изискванията на закона за извършване на дейности по консервация и реставрация. Основната задача е да се преодолее забавянето от страна на Националния институт за недвижимо културно наследство на преписки, които се обработват в срокове, далеч надхвърлящи законово установения срок, което предизвиква множество проблеми пред местните власти и се възпрепятства изпълнение на проекти и аварийни дейности.
"Сред тези общини ще бъде Велико Търново. Тук има капацитет от експерти и архитекти. Идеята е да се отпуши процесът, но има риск да се заобиколят експертизите. Затова ще търсим най- доброто решение”, коментира Иванов.
Депутатът Евгени Стоев сподели, че подобни дискусии са изключително полезни, тъй като различните експерти споделят своята гледна точка за готвените промени. Той определи като революционно въвеждането на мълчаливо съгласие.

"Така хората няма да се налага да чакат прекалено дълго време институциите, които понякога са лениви, да се произнесат. Има и достатъчно оплаквания от граждани, че са били рекетирани, но смятам, че тази практика ще бъде пресечена с законодателните промени”, каза Стоев.

Той подчерта и необходимостта да бъде прецизирана процедурата за мълчаливо съгласие.

До седми март е срокът, в който трябва да бъдат внесени предложенията. Те ще бъдат разгледани на второ четене в Комисията по култура и медии в Народното събрание, а след това ще влязат в пленарната зала.

Сред участниците в дискусията бяха областният управител проф. Пенчо Пенчев, директорът на Регионалния исторически музей Иван Църов, шефът на библиотеката Иван Александров, археолози, архитекти, експерти.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов