Горна Оряховица и тази година се присъединява към инициативата „Часът на Земята”

Мисия

29-02-2016, 08:33

Снимка:

община горна оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Гасим осветлението за един час на 19 март

Горна Оряховица отново ще се включи в световната инициатива Часът на Земята. 19 март (събота) за един час от 20.30 ч. до 21.30 ч. ще бъдат изгасени фасадното осветление на сградата на Общината, и лампите на пл. „Георги Измирлиев”. В този час хора и общини в България и по света ще загасят осветлението в знак на съпричастност към опазването на природата и в частност към и промените в климата. Фокусът на инициативата тази година отново са усилията за справяне с климатичните промени. Със символичното гасене на осветлението за час, ще се акцентира внимание на спешната нужда от действия за ограничаване на промените в климата.

Часът на земята се провежда за първи път през 2007 г. в Австралия. Тогава, в рамките на един час, хората изразяват своята воля за справяне с климатичните промени, като загасят осветлението в домовете си. В рамките на 60 минути притъмняват и фасадите на знакови сгради и културни паметници.

През 2015 г. Часът на Земята вече е най-популярната световна инициатива, с участници от над 170 държави и 7000 града, правителства и бизнеси, обединени от общи послания и действия за защита на природата.

В България кампанията се провежда от 2009 г., като всяка изминала година нейните привърженици стават повече. През 2015 г. в инициативата са се включили 110 града, институции, бизнеси, медии. Тогава традиционно в знак на съпричастност за час са притъмнели фасадите на Народната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”, Софийския университет, Президентството, Парламента, БНБ и много др.

Без светлини остават и световни културни паметници като Бранденбургската врата в Берлин, Айфеловата кула в Париж, Лондонското виенско колело, четири от петте най-високи сгради в света., сред които “Емпайър Стейт Билдинг” в Ню Йорк, кулата “Бурж Калифа” в Обединените арабски емирства. Тъмни остават и статуята на Исус Спасителя в Рио де Жанейро, императорският дворец в Банкок, мемориалът на мира в Хирошима и др. 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов