Община Горна Оряховица отново ще стимулира финансово талантливи ученици

Мисия

29-02-2016, 11:59

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

10 000 лв. от общинския бюджет са заделени през 2016 г.

За 11 поредна година в Община Горна Оряховица бе изготвена Общинска програма за насърчаване на творческите заложби на деца с изявени дарби в областта на науката, изкуството и спорта. Програмата бе приета на последната сесия на Общинския съвет.

Община Горна Оряховица заделя средства от бюджета си, за да стимулира участието и класирането на деца от общинските училища в олимпиади и състезания на международно и национално ниво. Кандидатствалите за стимулиране през 2015 г. са 103. С общински средства са стимулирани 77 деца за постигнати високи резултати. Изплатени са средства в размер на 8070 лв. Отказано е стимулирането на 26 кандидати поради несъответствие на постиженията им с критериите, разписани в програмата.

С пари от републиканския бюджет се изплащат две годишни стипендии по 135 лв. месечно за призово класиране. Учениците завоювали национални стипендии са:

Симеон Емилов Григоров от СОУ „Георги Измирлиев“ – ІІ място в Националния кръг на олимпиадата по химия и опазване на околната среда,

Александра Димитрова Тодорова от СОУ „Вичо Грънчаров“ – ІІІ място в Националния кръг на олимпиадата по английски език.

 Разпределянето на средствата по Общинската програма за насърчаване на творческите заложби на деца с изявени дарби в областта на науката, изкуството и спорта се извършва в края на учебната година. Постиженията от периода на лятната ваканция се разглеждат допълнително, като целта е да няма ощетени деца.

Критериите за стимулиране са подробно описани в Общинската програма.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов